Tusk proveo skoro devet sati na saslušanju u Varšavi

Svijet

Predsednik Evropskog savjeta Donald Tusk ispitivan je skoro devet sati u svojstvu svjedoka u istrazi poljskog tužilaštva o navodnim tajnim nezakonitim kontaktima između poljskih i ruskih obavještajnih zvaničnika, u vrijeme dok je bio premijer Poljske.

“Čitava stvar je izuzetno politički motivisana”, rekao je Tusk u srijedu novinarima poslije saslušanja, prenosi AFP.

On je naveo da mu zakon zabranjuje da iznosi detalje ispitivanja u javnost.

“Došao sam zato što poštujem poljsku državu”, rekao je Tusk.

On je, međutim, dodao da će se pozvati na imunitet kao predsjednika Savjeta ako bude osjetio da poljski tužioci žele da ga onemogući da obavlja svoju funkciju u Briselu, što bi oni mogli ako bi ga često pozivali na svjedočenje u Varšavi.
“Nadam se da neće doći do toga, ali ako dođe, neću oklijevati”, rekao je Tusk, prenosi Rojters.

Tuska je juče na glavnoj željezničkoj stanici u Varšavi dočekalo više stotina ljudi, kako pristalica tako i ljutih protivnika.

On je samo svjedok u okviru istrage protiv dvojice bivših šefova kontraobavještajne službe osumnjičenih za prekoračenje ovlašćenja, ali AP navodi da mnogi vide njegovo ispitivanje kao dio šireg pokušaja Varšave da ga diskredituje tako što će ga povezati sa skandalima.

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič optužio ga je za izdaju u slučaju avionske nesreće u Smolensku u Rusiji 2010. godine, u kojem je poginuo poljski predsjednik Leh Kačinjski.

Tužioci nisu otkrili detalje navodnih nezakonitih kontakata, ali prema navodima poljskih medija, navodni nelegalni dogovor imao je za cilj da se poljskim istražiteljima, koji se bave nesrećom u Smolensku, omogući da rade na ruskom tlu.

Brat poginulog predsjednika Poljske i lider vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski predvodio je bezuspješni pokušaj prošlog mjeseca da se spriječi njegov reizbor za predsjednika Evropskog savjeta.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *