Kurc: Otvaranje granica najprije prema susjedima

Svijet

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je danas da se može razmišljati o otvaranju granica samo prema onim zemljama koje imaju slično niski broj infekcija, navodeći prije svega susjedne države.

 

– Definitivno se može razmišljati o otvaranju granica prema zemljama koje imaju slično nisku stopu infekcije. Slobodu putovanja omogućiti tamo gdje su brojke infekcije visoke, bilo bi ludilo, jer bi to samo vodilo ka uvozu bolesti iz inostranstva – naglasio je Kurc.

 

On je nakon razgovora sa premijerima zemalja uspješnim u borbi protiv korona virusa, Australije, Novog Zelanda, Izraela, Danske, Češke i Grčke, rekao da je cilj da se sloboda putovanja postepeno obnovi, ali da će to biti slučaj najprije sa susjedima koji su na dobrom putu. Dio te grupe je i premijer Singapura, ali on nije mogao da učestvuje u današnjoj videokonferenciji.

 

Na pitanje da li Austrijanci mogu da se nadaju ljetovanju u Grčkoj poručio je da bi bio veoma uzdržan. Istovremeno je istakao da će trajati još nedjeljama dok se granice ne otvore prema susjedima. Ponovio je svoj apel građanima da odmor provedu u Austriji naglasivši da će on to lično učiniti.

 

Austrijski kancelar je takođe naglasio da je cilj uspostavljanje saradnje kako male zemlje ne bi bile zavisne od supersila.

 

– Radi se o zemljama koje su slično kao i mi, rano i intenzivno reagovale, i time bolje prošle kroz krizu od ostalih – naglasio je on.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *