Kurc ocijenio da je potreban novi sporazum EU

Svijet

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, povodom Dana Evrope, ocijenio je da je pitanje potrebe novog sporazuma EU aktuelnije nego ikada.

 

“EU je najveće dostignuće 20. vijeka i istovremeno najuspešniji mirovni projekat na našem kontinentu”, podvukao je Kurc u saopštenju.

 

On je istakao da se u aktuelnoj virus korona krizi videlo da su zahtjevi za novim sporazumom za Evropu aktuelniji nego ikada.

 

“Da bi naša dostignuća i jedinstveni evropski model življenja sačuvali u budućnosti i dalje ga razvijali, neophodne su danas promjene. Mnogi izazovi budućnosti neće više moći biti riješeni pojedinačno od članica EU, već samo uz snažnu EU, što nam pokazuje i aktuelna korona virus kriza”, poručio je austrijski kancelar.

 

Prema njegovim riječima, posljednje nedjelje su jasno pokazale koliko su važna dostignuća EU, ali istovremeno su jasnije bile i slabosti i prepreke u Uniji.

 

“EU se mora dalje razviti, a taj proces mora sada krenuti”, podvukla je ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler.

 

Ona je istakla da se ne smije gubiti vrijeme pri savladavanju velikih izazova kao što su konkurentnost, zaštita spoljnih granica, izgradnja zajedničkog tržišta.

 

Smatra da treba da bude i više prostora za članice da u regionima prekogranično sarađuju, tamo gdje je korisno i svrsishodno.

 

“Zajedno u velikim izazovima, regionalne probleme lokalno rješavati, mora biti cilj”, naglasila je Edštadler, ukazujući na potrebu za novim sporazumom EU.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *