Evropski centar za kontrolu bolesti: Pripremite se za drugi talas korona virusa

Svijet

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti u izvještaju o Procjeni rizika navodi da bi zemlje članice EU trebalo da rade na pripremi za mogući drugi talas epidemije korona virusa.

 

Centar poziva na pojačan sistem kontrole, a Evropska komisija ukazuje na važnost komunikacije sa građnima o mogućim rizicima, prenosi Telegraf.

 

– Komisija radi sa Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti i zemljama članicama kako bi se obezbjedila dovoljna komunikacija, jer je ključno da građani shvate da su novi talasi infekcije mogući iako je početni uspješno riješen – kaže portparol Komiisje Strefan de Kersmaker.

 

U Evropskoj komisiji navode da su u stalnom kontaktu sa zemljama članicama kada je rječ o stanju pandemije korona virusa na terenu, ali i snabdjevenosti i kapacitetima zdravstvenih sistema širom EU.

 

– Te informacije koristi Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti kako bi se pročenila spremnost na mogući drugi talas Kovid-19 i pripremile mjere – dodaju u Komisiji.

 

Napominju da bi zemlje članice već trebalo da rade na priremi za mogući drugi talas tako što će koristiti svaku priliku da poboljašju postojeće sisteme nadzora virusa.

 

U Francuskoj, nastava u osnovnim školama počinje danas, ali sa malim brojem učenika, a prodavnice odjeće, knjižare, frizerski saloni i cvjećare biće otvorene, dok restorani, bioskopi i barovi ostaju zatvoreni, navodi BBC.

 

U Belgiji, danas će biti otvoren najveći dio objekata, ali uz mjere društvenog distanciranja, a restorani, barovi i kafići do daljeg će biti zatvoreni. U Holandiji, osnovne škole delimično nastavljaju sa radom danas, a biblioteke, fizioterapeutske ordinacije, škole za obuku vozača i frizerski saloni takođe će biti ponovo otvoreni.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *