Putin i Merkel razgovarali u Sočiju

Svijet

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se u Sočiju. Teme razgovora dvoje državnika bile su organizacija predstojećeg samita zemalja G20 u Hamburgu, situacija u Ukrajini, Siriji…

Na konferenciji nakon prve runde razgovora, oboje državnika istaklo je da postoji dosta stvari oko kojih se ne slažu, ali i da je sastanak bio konstruktivan.

– Vladimir Putin je čovjek s kojim su razgovori veoma intenzivni i konkretni. Mi smo konstruktivni partneri – istakla je Merkelova.

Putin: Ne diramo nikog, diraju nas

Ruski predsjednik Vladimir Putin istakao je da se “Rusija nikada nije miješala u unutrašnje stvari drugih zemalja, ali da to nije slučaj u obrnutom primjeru”.

– Godinama gledamo kako mnogi strani faktori pokušavaju da se miješaju u unutrašnje političke stvari Rusije, kako direktno tako i preko svojih eksponenata, tzv. nevladinih organizacija. Mi nikoga ne diramo – istakao je ruski predsjednik.

“Ekonomski savez”

– Uprkos političkim poteškoćama Njemačka ostaje vodeći ekonomski partner Rusije. Želimo unapređenje saradnje naše dvije zemlje na temeljima uzajamne koristi, ravnopravnosti, poštovanja i interesa – dodao je Putin i rekao da će pružiti punu podršku Njemačkoj, domaćinu samita G20.

Stanje u Ukrajini

Merkelova i Putin izrazili su suprotstavljene stavove o Ukrajini. Ruski predsednik je nakon novinarskih pitanja rekao da “Donbas niko nije odvojio od Ukrajine, već da je Kijev taj koji je postavio blokade”.

– Nismo saglasni oko razloga sukoba u Ukrajini. Vlasti u Kijevu su legalno i fer došle na pozicije. Bez obzira na neslaganje, dogovorili smo se da pokušamo da spriječimo dalju eskalaciju – rekla je Merkelova i ponovila da je “glavni uslov za ukidanje sankcija Rusiji puna implementacija Minskog sporazuma”.

Putin se složio sa potrebom realizacije sporazuma iz Minska.

– Glavni zadaci moraju biti potpuna obustava vatre, uspostavljanje dijaloga i omogućavanje izbora u nepriznatim republikama na osnovu prethodnog zakonskog učvršćivanja statusa tih regiona – podvukao je.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *