Povjerenje Šveđana u odgovor vlasti na pandemiju u padu

Svijet

Povjerenje Šveđana u sposobnost vlade i Agencije za javno zdravlje da reaguju na pandemiju virusa korona opada, usljed porasta zabrinutosti zbog visoke stope smrtnosti u zemlji, pokazuju danas objavljena istraživanja javnog mnjenja.

 

Građani su prvobitno u velikoj mjeri podržali odluku Švedske da ne uvodi karantin, što su učinile mnoge evropske zemlje, ali prethodnih nedjelja došlo je do porasta kritika zbog visoke stope smrtnosti od Kovida-19 u Švedskoj u odnosu na druge nordijske zemlje, naročito među starijima, prenosi Rojters.

 

Prema istraživanju Novusa, koje je urađeno za televiziju SVT, procenat onih s visokim ili razumno visokim povjerenjem u sposobnost vlade da se bavi pandemijom opao je na 45 odsto u junu, dok je u aprilu iznosio 63 odsto.

 

Takođe, kako se navodi, opalo je i povjerenje u Agenciju za javno zdravlje Švedske, koja je predvodila kampanju fizičkog distanciranja i higijenskih mjera, sa 73 odsto na 65 odsto, prenosi Rojters.

 

U odvojenom istraživanju Demoskopa, objavljenom u Aftonbladetu, broj osoba sa visokim ili razumno visokim povjerenjem u postupke vlasti u vezi sa pandemijom opao je na 55 odsto u odnosu na 65 odsto u aprilu.

 

Dok je većina evropskih zemalja uvela karantin na početku pandemije, Švedska se uglavnom oslanjala na blaže, dobrovoljne mjere kako bi usporila širenje virusa i tako ublažila uticaj pandemije na ekonomiju.

 

Broj preminulih u Švedskoj, koji je više od 4.500, mnogo je viši nego u Norveškoj, Danskoj i Finskoj zajedno.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *