Hojt Ji: Rusija želi da poveća uticaj na Balkanu

Svijet

Rusija je pokušavala da spriječi zemlje Zapadnog Balkana da se pridruže NATO i Evropskoj uniji, tvrdi zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji, koji boravi u posjeti Tirani, piše prištinski “Koha ditore”.

Hojt Ji ističe da bi Moskva bi voljela da vidi “Balkan bliži Rusiji” ili bar u neutralnoj poziciji, kako bi ostvarila maksimalan uticaj u regionu.

-Nijedna treća zemlja ne bi trebalo da ima pravo veta o tome da li bi Albanija trebalo da se priključi EU ili da li bi Crna Gora trebalo da postane članica NATO, niti da li bi BiH trebalo da se pridruži EU ili NATO, rekao je Ji.

On je juče stigao u Tiranu, u posljednjem naporu da se riješi politička kriza u Albaniji, gdje opozicija traži formiranje tehničke vlade kako bi se osigurali slobodni i fer izbori sljedećeg mjeseca.

Ji je u Tiranu doputovao kako bi pokušao da ubijedi premijera Albanije Edija Ramu i opozicionog lidera iz Demokratske stranke Ljuljzima Bašu da dođu do kompromisa uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 18. jun.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *