Japan: Previše vakcina, a premalo zdravstvenih radnika

Svijet

Japan je rekorder u svijetu po broju neiskorišćenih vakcina koji bi uskoro mogao da dostigne više desetina miliona, dok se država sprema da odobri upotrebu još dvije vrste vakcina, prenose agencije.

 

Broj vakcinisanih u Japanu je nizak jer nedostaje medicinskih radnika i logističke podrške, zbog čega je u Japanu do sada vakcinisano tek 2,2 odsto populacije.

 

Japan je uvezao 28 miliona doza Fajzerove vakcine od aprila, ali je dosad iskoristio samo 15 odsto, dok je preostalih 24 miliona doza u zamrzivačima.

 

Broj vakcina u Japanu bi mogao da bude još veći jer se zdravstveno regulatorno tijelo sprema da 20. maja odobri upotrebu Moderne i AstraZeneke, prenoce japanski mediji.

 

Prvi kontigent Moderninih vakcina je već stigao, a procjenjuje se da se sprema još 30 miliona doza vakcina AstraZeneke uz pomoć lokalnih partnera.

 

Isporuka Fajzera će biti ubrzana na više od 35 miliona doza ovog meseca i sledećeg.

 

Japan je obezbijedio najveću količinu vakcina u Aziji, dok se sprema za Olimpijske igre ovog ljeta, a do sada je četiri miliona doza dato zdravstvenim radnicima i starijima.

 

Dosad je vakcinisano 2,2 odsto stanovnika, što je najmanja brojka među bogatim zemljama, ali vlada ima ambiciozan plan da vakciniše 36 miliona ljudi do jula, što bi značilo da bi dnevno trebalo da se vakciniše 800 hiljada ljudi.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *