Putin: Vještačka inteligencija je budućnost svijeta

Svijet

Ruski predsjednik učestvovao je u otvorenom času “Rusija usmjerena na budućnost” u Jaroslavlju. Otvoreni čas održan je u okviru profesionalnog foruma navigacije “Projektorija”.

Zadatak novog pokoljenja je da napravi principijelno novi korak napred, izjavio je Putin.

“Naša zemlja postoji mnogo više od hiljadu godina. Zašto to kažem? Vidite, nisu sve zemlje ni narodi mogli da prođu takav test vremena, da postoje, razvijaju se, prevazilaze teškoće i jačaju se više od hiljadu godina. Tokom ove hiljade godina naši preci, generacije koje su živjele prije nas, preduzele su ogromne napore da naša zemlja postane ovako velika sila kakva je danas. Ona je stigla do Tihog okeana, ostvarila ogromne rezultate u nauci, tehnologiji i obrazovanju”, istakao je Putin.

Predsjednik je naglasio da postoji opšte mišljenje da su sve naredne generacije uvijek bolje od prethodnih i to je tačno.

“Ovo je sasvim prirodno, jer nove generacije dolaze na onaj osnov koji su stvorile prethodne. Znanje postaje sve šire, dublje, tehnika je postala složenija, interesantnija. Sve to stvara prilike za novi korak. Ali vaš zadatak nije da samo stvorite nešto novo, to se podrazumijeva, to će biti novo… Vaš zadatak je da napravite principijelno novi korak. Život je složen i raznolik. On je uvijek težak u smislu konkurencije. Konkurencija je uvijek jaka i snažna”, dodao je Putin.

Ruski predsjednik je uvjeren da narod Rusije ima “unutrašnji nuklearni reaktor” koji omogućava Rusiji da se razvija i konstantno ide napred.

“Ako postojimo više od hiljadu godina i aktivno se razvijamo, jačamo sebe, znači da imamo nešto u sebi što tome doprinosi. To nešto je unutrašnji nuklearni reaktor našeg naroda, našeg ruskog čovjeka, koji nam omogućava da se krećemo naprijed. To je neka vrsta strasti koja gura našu zemlju naprijed”, dodao je Putin.

On je naglasio da je vještačka inteligencija budućnost ne samo Rusije, već i cijelog sveta.

“Svako ko postane lider u ovoj sferi biće vladar sveta”, naglasio je Putin. Teško je predvidjeti opasnosti ove tehnologije, ali ruski predsjednik smatra da ona ne bi trebalo da ima monopolskog vlasnika.

Ako se vještačka inteligencija razvije u Rusiji, ona će podijeliti ovu tehnologiju cijelom svijetu, kao što je i do sada dijelila druge tehnologije, obećao je predsjednik. Govoreći na forumu, Putin je naveo važnost proučavanja savremenih materijala, naglašavajući da će to pomoći čovjeku da odleti na Mars.

On je, takođe, istakao da ćemo uz pomoć nuklearnog svemirskog motora “moći da napravimo korak ka veoma zanimljivom snu čovječanstva” i pokorimo duboki svemir, objasnio je ruski predsjednik.

Rusija je donjela ispravnu odluku da ne bude škrta u izgradnji nuklearnih elektrana u inostranstvu, jer kao rezultat toga ona ne stvara samo cjelokupnu industriju u zemljama klijentima, već se i sama ubrzano razvija, rekao je ruski predsjednik.

“Mi ne razvijamo samo u Rusiji nuklearnu energiju, uravnoteženo, bez ikakvih trzavica, već i promovišemo svoje proizvode širom svijeta… Imamo dobre planove za izgradnju nuklearne elektrane u Egiptu. Mi po čitavom svetu razvijamo svoje projekte”, istakao je Putin.

On je dodao da Rusija ne samo što prodaje proizvod, već i stvara čitavu industriju u zemljama kupcima.

Sputnjik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *