Gerhard Šreder na čelu ruske naftne kompanije

Svijet

Vlada Ruske Federacije postavila je bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Šredera na čelo ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, prenose ruske agencije.

Šrederovu namjeru da se pridruži Rosnjeftu ranije je kritikovala njegova nasljednica na čelu njemačke Vlade Angela Merkel, kao i lider Šrederove Socijaldemokratske partije Njemačke Martin Šulc.

Direktor Rosnjefta Igor Sečin, blizak saradnik predsjednika Rusije Vladimira Putina, rekao je za agenciju Interfaks da će Šrederov dolazak „omogućiti širenje poslovanja te kompanije u Evropi”.

Šreder, njemački kancelar od 1998. do 2005. godine, rekao je da će kao predsjednik Odbora direktora Rosnjefta posredovati u nalaženju kompromisa kada se mišljenja članova Odbora razlikuju, navodi Interfaks. On je ranije kazao da želi da poveća energetsku bezbjednost Njemačke i Evrope.

Šreder je i predsjednik Odbora akcionara kompanije Sjeverni tok koja prenosi gas od Rusije do Njemačke, čiji je većinski vlasnik ruska državna kompanija Gasprom.

Ruska vlada je većinski vlasnik Rosnjefta, u čijem vlasništvu udio imaju i britanska kompanije Bi-Pi (BP), švajcarska kompanija za trgovinu sirovinama Glenkor i katarska državna kompanija Katar investment autoriti (QIA). Glenkor i QIA su u procesu prodaje većine svog udjela kineskoj kompaniji CEFC.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *