Pronađena tijela 26 djevojaka u Sredozemnom moru

Svijet

Italijanske vlasti pokrenule su istragu o smrti 26 tinejdžerki čija su tijela pronađena u Sredozemnom moru u nedjelju, s obzirom da se sumnja da nisu stradale u nesreći, već da su ubijene.

Vlasti se pitaju jesu li djevojke ubijene, ali i zbog čega su svi koji su stradali na tom brodu bili ženskog pola. Sumnja se da su djevojke silovane, a da su ih muškarci sa čamca ubili kako ih ne bi optužile.

Španski spasioci su opisali kako su naišli na stravičnu scenu na moru: preživeli su se držali za ostatke gumenog čamca, a tijela devojaka plutala su oko njih, prenosi CNN riječi portparola UNHCR-a u Italiji Marka Rotuna.

Vjeruje se da su djevojke u dobi od 14 do 18 godina bile migrantkinje koje su bježale iz Nigera i Nigerije, i da su se iz Libije zaputile prema Evropi.

Lorena Čikoti, šefica policije u Salernu gdje su tijela prevezena, za CNN je izjavila da će se više znati nakon obdukcije, koja je trebalo da bude obavljena u utorak uveče, te da će patolozi istraživati da li su djevojke bile mučene ili seksualno zlostavljane.

Njihovo spasavanje bilo je jedno od četiri operacije na Mediteranu proteklog vikenda. Ukupno je 400 ljudi prebačeno brodom u Salerno. Među njima je bilo 90 žena i 52 djece, uključujući i samo nedelju dana staru bebu.

U ponedjeljak je italijanska policija uhapsila dva muškarca, Egipćanina i Libijca i optužila ih za krijumčarenje ljudi. Međutim, vjeruje se da njih dvojica nemaju veze s brodom koji je prevozio nesrećne tinejdžerke.

Humanitarne grupe navode da je oko 2.500 migranata spaseno na moru u proteklih nekoliko dana što znači da je ovo period najintenzivnijeg spasavanja na Mediteranu otkako je Italija ovog leta postigla sporazum sa Libijom o usporavanju polazaka brodova krijumčara sa migrantima.

U istom kratkom nedavnom periodu, 37 tijela je izvučeno iz mora, javlja ANSA.

Inače, broj migranata koji su od početka godine stigli u Italiju je za 30 odsto manji nego prošle godine, napominje američka agencija.

Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *