Marin Le Pen ukinut imunitet, prijeti joj i zatvor

Svijet

Francuska Narodna skupština u srijedu je ukinula imunitet od krivičnog gonjenja čelnici krajnje desnice Marin Le Pen, zbog postavljanja na Twitter fotografija zvjerstava tzv. Islamske država, saopštili su parlamentarni izvori.

Odluku je doniijela međusatranačka komisija zadužena za interno funkcioniranje skupštine, na zahtjev vlasti da se ukine parlamentarni imunitet Le Pen, zbog krivičnog djela koje povlači kaznu do tri godine zatvora.

Čelnica Nacionalnog fronta, koja je poražena na predsjedničkim izborima u ovoj godini, u 2015. je postavila na Twitteru tri fotografije zločina ISIL-a, uključujući i fotografiju američkog novinara Džejmsa Folija (James Foley), kojem su ekstremisti odrubili glavu.

– Ovo je Daesh – napisala je ona na postu uz fotografije, koristeći arapski akronim za ISIL.

Suočena sa zgražanjem na društvenim mrežama i Folijeve porodice, Le Pen je kasnije izbrisala fotografiju Amerikanca, navodeći da nije znala ko je čovjek na fotografiji.

Francuske vlasti pokrenule su istragu incidenta, ali nisu podigle optužbe jer je Le Pen bila zaštićena od krivičnog progona.

Tada je Le Pen bila članica Evropskog parlamenta.

Evropski parlament je glasao u martu da joj ukine imunitet zbog objave fotografija, ali joj je vraćen tri mjeseca kasnije, nakon što je izabrana u francuski parlament.

Današnja odluka 22-člane parlamentarne komisije posljednji je udarac 49-godišnjoj političarki, koja izgleda dezorijentisano, nakon što je pretrpjela uvjerljivi poraz od Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) u drugom krugu predsjedničkih izbora u maju.

Nakon što se pokazala kao pouzdan kandidat, Le Pen je izgubila od Makrona s 33,9 naprema njegovih 66,1 posto osvojenih glasova kada se pokazala neuvljerljivijom od aktuelnog francuskog čelnika u završnoj televizijskoj debati dvoje kandidata.

Njena stranka takođe je prošla loše na junskim parlamentarnim izborima, osvojivši samo osam mjesta u parlamentu koji broji 577 poslanika – premalo da bi imala utjecaja na donošenje političkih odluka.

U septembru su napetosti između suparničkih frakcija u stranci – jedne, koju predvode antiimigracijski tvrdolinijaši i druge, koju predvode antievropski nacionalisti – izašle u prvi plan ostavkom vodećeg saveznika Le Pen, Floriana Filpota (Philippota), prenosi AFP.

Avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *