Najbogatiji čovjek na svijetu izrabljuje radnike

Svijet

Radnici u kompaniji „Amazon“, čiji je vlasnik najbogatiji čovjek na svijetu Džef Bezos, padaju s nogu pokušavajući da ostvare nerealna očekivanja koja su pred njih postavljana.

Bezos je nedavno postao prvi čovjek u modernoj istoriji čije je bogatstvo prešlo 100 milijardi dolara, a njegova kompanija „Amazon“ već mesecima je na udaru kritika da radnike primorava na brutalan rad u neljudskim uslovima.

„Sandej miror“ odlučio je da provjeri te tvrdnje i tajno poslao svog novinara da radi u najvećem „Amazonovom“ skladištu u Evropi. Istraga je pokazala da su kritike čak i pohvalne za stvarno stanje na terenu.

„Amazonovo“ skladište u Eksesu najveće je skladište za pakovanje u Evropi. Veličine je 11 fudbalskih terena sa kapacitetom od 1,2 miliona isporuka godišnje.

Upravo u tom skladištu zaposlio se reporter britanskog tabloida Endi Šelbi.

Tokom pet sedmica, koliko je trajala njegova istraga, radio je kao i svi ostali, razgovarao sa zaposlenima i zaključio da radnici „Amazona“ pate i psihički i fizički pokušavajući da ostvare nerealna očekivanja koja su pred njih postavljana.

Skladište u Eksesu nema prirodnog svjetla, pa radnici ne znaju da li je dan ili noć. U skladištu kamere prate svaki korak zaposlenih koji moraju da obrade i do 300 primjerka za sat vremena, a ukoliko u tome ne uspiju, ekrani ih opominju.

Iscrpljeni radnici prekrivaju satove da ne bi vidjeli koliko dugo su na poslu i van svojih smjena. Do toaleta moraju da hodaju više od pola kilometara, a prema izvještaju insajdera „Sandej mirora“ neke od njegovih kolega bile su toliko umorne tokom 55 sati duge radne sedmice da se dešavalo da zaspe na nogama.

– Oni koji nisu mogli da isprate teške ciljeve dobili su otkaz – kaže reporter „Sandej mirora“.

Radnici tvrde da su iscrpljeni i da „ih ubijaju“, a jedan od njih na tabli za žalbe u skladištu napisao je: „Zašto nam ne dozvoljavate da sjednemo kada je mirno i nema posla? Mi smo ljudi, nismo robovi ni životinje.“

Prvi na „Forbsovoj“ listi

Osnivač kompanije „Amazon“ Džef Bezos preuzeo je u julu ove godine mjesto Bila Gejtsa i on je sada najbogatiji čovjek na svijetu sa bogatstvom od većim od 100 milijardi dolara.

Nakon rasta cijena akcija „Amazona“ za 2,5 odsto Bezosovo bogatstvo premašilo je Gejtsovo, koji je suosnivač „Majkrosofta“, za 1,4 milijarde dolara, objavio je list „Forbs“.

Bezos (53) posjeduje oko 17 odsto akcija u „Amazonu“, čija vrijednost sada premašuje 500 milijardi dolara. Bezosov „Amazon“ osnovan je 1994. godine, a danas se nalazi na četvrtom mjestu najvrednijih kompanija na svijetu, ispred koje su samo „Epl“, „Alfabet“ i „Majkrosoft“.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *