SDA, HDZ i SNSD čine parlamentarnu većinu na nivou BiH

Aktuelno

SDA, HDZ i SNSD bi u skladu sa izborom rukovodstva na konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, trebali da čine okosnicu vlasti na državnom nivou.

Izbor Denisa Zvizdića (SDA), Nebojše Radmanovića (SNSD) i Borjane Krišto (HDZ) za članove Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH, jasno ukazuje ko bi trebao da čini vlast na nivou BiH.

To su čak u izjavama nakon konstitutivne sjednice nagovijestili Krišto i Radmanović, dok je Zvizdić bio nešto oprezniji, ali je iskazao želju za što bržim formiranjem Savjeta ministara.

Očekuje se da konačnu potvrdu daju predsjednici stranaka Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović. Međusobne razgovore su već obavili i partnerstvo najavili SNSD i HDZ, a susret Izetbegovica i Čovića u Mostaru prošle sedmice nagovijestio je potencijalnu koaliciju i aktuelnih partnera SDA i HDZ-a.

Dodik i Izetbegović još uvijek zvanično nisu razgovarali, ali matrica ponašanja kadra i jednog i drugog, poput podrške SDA kandidatima SNSD-a u NSRS-u za Dom naroda te podrške Dodikovog kadra za izbor Zvizdića u Kolegij Predstavničkog doma nagovještavaju saradnju.

Ova koalicija je još izvjesnija ako se zna da je Bh. blok (SDP, DF i Naša stranka) odbio koalirati da SDA, evidentno je da ćemo na državnom nivou imati većinu koju će činiti SDA, HDZ-om i SNSD-om.

Uspostavljanje vlasti po vertikalnom principu sada je gotovo nemoguće, jer su u kantonima u toku procesi formiranja vlasti bez SDA, poput Kantona Sarajevo, ZDK, TK i slično. Na nivou FBiH je neizvjesno. Većinu u Predstavničkom domu ima Bh. blok, ali za buduću vlast će zavisiti način popunjavanja Doma naroda.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *