Na prvoj sjednici Predsjedništva Dodik tražio razrješenja ambasadora

Aktuelno

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je nakon sjednice članova Predsjedništva BiH, da su on i hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić tražili da se smijeni određeni broj ambasadora BiH.

Dodik je naglasio da je sjednica bila efikasna, te da su usvojili zajedničku izjavu o evropskim integracijama.

Na dnevnom redu sjednice se našlo više od deset tačaka.

Na sjednici je bilo riječi o migrantima, a Dodik je kazao da je u BiH do sada ušlo više od 23.000 migranata.

“Zaključili smo da se migrantima neće dati pravo azila, te želimo da na taj način spriječimo probleme”, kazao je Dodik.

On je rekao da se na sjednici razgovaralo i o sporazumima, a jedan od njih je i Sporazum o energetskoj efikasnost sa institucijama Evropske unije, kako bi se modernizovali i obezbijedili bolji uslovi.

Govoreći o razrješenju određenog broja ambasadora, Dodik je rekao da će za sedam dana pripremiti informacije o tome i pripremiti imenovanja za one koji budu razriješeni.

“Donijeli smo zaključak da pozovemo predsjednike iz bivših jugoslovenskih republika u posjetu. Takođe, dogovoreno je da prihvatimo pokroviteljstvo za biznis forum. Ja sam predlagao zaključak o izmjeni Poslovnika o radu Predsjedništva, ali to nisu prihvatili ostali članovi Predsjedništva BiH. To pitanje će biti pokrenuto u Parlamentarnoj skupštini BiH”, rekao je Dodik.

Dodik je kazao i da je odbijen memorandum koji je potpisao ambasador u Australiji da bi za svoje članove porodice omogućio neke benifite.

Na pitanje novinara da li je formiranje Ministarstva za evropske integracije u RS ustavno, Dodik je odgovorio da RS ima vidljivo mjesto u evropskim integracijama, te da RS ima 72 odsto ovlaštenja kada je riječ o integracijama.

Na pitanje novinara kada se tačno nastavljaju konsultacije, Dodik nije odgovorio, ali je kazao da će najvjerovatnije u iduću srijedu biti poznata imena za sastav Vijeća ministara BiH.

Zahvalio se Komšiću i Šefiku Džaferoviću, bošnjačkom članu Predsjedništva, što su pristali da se iz sale u kojoj je održana sjednica ukloni jedna zastava, a koja prema njegovom shvatanju predstavlja FBiH.

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *