Naučite jezik, nostrifikujte diplome, spremite dokumenta: Njemačka otvara vrata za nove radnike!

Aktuelno

Njemačka Savezna vlada danas je usvojila dugo očekivani zakon o migracijama koji uklanja više birokratskih prepreka za migrante koji traže posao u Njemačkoj, a naročito će olakšati doseljavanje i zapošljavanje radnika iz država izvan EU, uključujući i zemlje Balkana.

Vlada je donijela dva prijedloga zakona: Zakon o kvalifikovanom radnom useljavanju namijenjen je smanjivanju prepreka za ulazak radnika iz zemalja koje nisu članice EU. Svakom ko je kvalifikovan takođe bi trebalo da bude dopušten ulazak u zemlju bez ugovora za posao.

– Ovo je dobar dan za modernu Njemačku, rekao je savezni ministar rada Hubertus Hejl, dok je ministar ekonomije Peter Altmajer rekao da je ovo “istorijski dan”.

Novim propisom, njemačka Savezna vlada želi riješiti nedostatak kvalifikovanih radnika, što je već “barijera rasta” u nekim industrijama i regijama, kaže Hejl.

Zakon o omogućavanju zaposlenja trebao bi da stvori nove perspektive za bolju integraciju odbijenih tražilaca azila. Takozvana tolerancija za zapošljavanje omogućila bi tražiocima azila koji žive u Njemačkoj, a čiji su zahtjevi odbijeni, mogućnost sigurnijeg dobijanja dozvole boravka. Prema novom zakonu bi im bilo dopušteno da ostanu u Njemačkoj dvije i po godine (30 mjeseci). Jedan od preduslova je da su radili posao s punim radnim vremenom (najmanje 35 sati) najmanje 18 mjeseci, sa socijalnim osiguranjem.

Kako prenose njemački mediji, zakon će, ako ga prihvati i Bundestag, stupiti na snagu tek 2020. godine. Još je neizvjesno da li će konzervativno krilo vladajućeg CDU prihvatiti izmjene zakona.

Međutim, zakon o imigraciji i zapošljavanju kvalifikovanih radnika za sada vrijedi samo tokom ograničenog vremenskog perioda. Zakon će stupiti na snagu 1. januara 2020. godine – o čemu Bundestag tek treba da odluči – i početno se primjenjuje samo do 30. juna 2022. godine. To znači da ako sljedeća Savezna vlada ne obnovi ovaj zakon, on će se primjenjivati samo dvije i po godine.

Savjete za traženje posla u Njemačkoj po još uvijek važećem zakonu, ali i detalje o novom zakonu možete pronaći na OVOJ stranici.

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *