Hoće li Tužilaštvo BiH preuzeti predmet “Dragičević”!?

Aktuelno

Republičko i Okružno javno Tužilaštvo Banjaluka razmatraju da predmet “Dragičević” upute Tužilaštvu BiH, kako bi preispitali nadležnost za preuzimanje, rekao je predsjednik VSTS Milan Tegeltija.

Nakon sastanka koji je održao sa glavnim tužiocem Republičkog tužilaštva Republike Srpske Mahmutom Švrakom i glavnim tužiocem OJT Banjaluka Želimirom Lepirom, Tegeltija je rekao da su upoznati sa predmetom, ali da nisu ulazili u detalje.

Rekao je da će predmet predati u Tužilaštvu BiH kako bi oni preispitali postojanje nadležnosti za preuzimanje istražnog predmeta.

Predstavnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluke je, kaže, iscrpili su sve istražne mehanizme i da su se zato odlučili na taj korak.

– Tužilaštva, kao dio pravosudnog sistema u BiH, moraju biti lišena svake vrste neprimjerenog pritiska, bilo političara ili javnosti ili nekog drugog. Samo na taj način mogu svoj posao raditi profesionalno, kako bi interesi građana u konačnici bili zadovoljeni. Ponekad se čini da postupci traju isuviše dugo, ali su složeni i teški, te treba razumjeti da tužioci ne mogu da odmah ponude rješenja na tanjiru – rekao je Tegeltija.

On je ocijenio neprimjerenim izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Takve izjave ocjenjujemo apsolutno neprimjerenim i pozivamo sve aktere političkog života da, uz pravo na kritiku, svakog segmenta društva, pa tako i pravosuđa, suzdrže se i izbjegavaju takve vrste ocjena koje mogu da dovedu u pitanje integritet i nezavisnost pravosudnih institucija – rekao je Tegeltija.

Zanimljivo je da je glavni banjalučki tužilac Želimir Lepir nije želio da komentariše ove odluke.

Ifet Feraget advokat porodice Dragičević rekao je za Srpskainfo da je loše što se VSTS „pokrenulo“ tek nakon političkih pritisaka što pokazuje da ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze.

-Preuzimanje predmeta zavisi od toga u kojoj mjeri su postojane okolnosti koje ukazuju na povezanost pripadnika MUP Srpske sa saučesnicima, kao i svjesnim propustima u istrazi. Ako Tužilaštvo BiH potvrdi da postoji nadležnost, to znači da postoji organizovana kriminalna grupa čijim djelovanjem je nanesena šteta BiH. Osim toga, pokazuje i da je Davor od prvog dana bio u pravu – pojasnio je Feraget.

Dodaje da će takva odluka značiti i potvrdu da su potpuno bile promašene pravne analize pojedinih advokata iz Međunarodnog advokatskog tima, jer da ima dovoljno dokaza ne bi se predmet prebacivao u drugu tužilaštvo.

Istraga

Istraga o ubistvu Davida Dragičevića (21) traje već skoro devet mjeseci.

Nakon što je banjalučko tužilaštvo ovaj predmet okarakterisalo kao krivično djelo ubistvo, još uvijek nije podignuta optužnica niti je iko uhapšen zbog ubistva.

Srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *