NIŠLIJE NA NOGAMA: Hiljade građana na protestu “1 od 5 miliona” (VIDEO)

Aktuelno

Dosta nasilja aktuelne vlasti nad zdravim razumom, hoćemo promjene kako bi živjeli normalnim životom u normalnoj državi, rečeno je večeras u Nišu na prvom građanskom protestu “1 od 5 miliona” protiv politike aktuelne vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem, koji je organizovao Pokret mladih “Niš bez straha”.

Pred više hiljada građana okupljenih na centralnom Trgu kralja Milana, građanka Niša Marija Dino Vasić je poručila da su svi oni došli „zbog terora vlasti“ i da kažu „dosta ovom užasu u koji nas je režim uveo“.

Ona je pročitala devet lokalnih zahtjeva organizatora protesta, među kojima su zahtjevi za smjenu ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović i gradonačenika Niša Darka Bulatovića.

Na najveće odobravanje okupljenih, osim ovih, naišli su zahtevi da se gradu Nišu „vrate“ osnivačka i upravljačka prava nad aerodromom „Konstantin Veliki“, „Jugoistokom“ i Regionalnom privrednom komorom, kao i da se zaustavi partijsko zapošljavanje, te stopira oduzimanje imovine od strane javnih izvršitelja i isključenje struje socijalno ugroženim građanima.

Zahtijevano je i rasvjetljavanje serije noćnih paljevina najmanje 20.tak automobila u Nišu u posljednjih godinu i po dana, te adekvatno obezbjeđivanje svih pružnih prelaza, kako se ne bi ponovilo da u samo jednoj saobraćajnoj nesreći, kod Donjeg Međurova, na prelazu koji nije imao rampu, nedavno pogine sedmoro ljudi. Organizatori su, takođe, zatražili „oslobađanje zarobljenih medija“ i formiranje regionalnog javnog servisa u Nišu.

– Ne želimo da živimo u mraku, strahu i nasilju. I sugurna sam da će nas uskoro na ulicama biti pet miliona, sa pet miliona zahteva, jer su posljedice rada ove vlasti strašne. Ali, neka i političari koji podržavaju ove proteste znaju da moraju da budu drugačiji od aktuelne vlasti. Oni ne smiju biti ispred nas kao građana, već uz nas i zbog nas. Jer, građani ne žele samo promenu vlasti, već promenu načina bavljenja politikom i vođenja države- rekla je profesorka niškog Filozofskog  Paunović i pozvala svoje kolege, kao i lekare, sudije, umetnike i druge da budu sa građanima koji se bore za normalan život u normalnoj državi.

Slavica Stojković, majka četvoro djece i izbjeglica iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova i Metohije, čiji se suprug pre šest meseci ubio nakon što im je EPS isključio struju zbog duga od 36.000 dinara, kazala je da nakon toga „niko iz grada i iz aktuelne vlasti nije došao da ih obiđe i pita da li im bilo šta treba“. Ona je kazala da nema posao, a da njena porodica živi u naherenoj i hladnoj kući sklonoj rušenju, bez drva za zimu, pa i jednokratne novčane pomoći, koju ne dobija jer je, kako su joj rekli u Centru za socijalni rad, „sposobna da radi i zaradi“.

Predstavnici organizatora večeras nisu tražili „zabranu bavljenja politikom svima koji su u poslednjih trideset godina usrećili Niš i Nišlije“, što je Pokret mladih „Niš bez straha“ zahtijevao nakon što je Saša Živić, pedijatar, profesor Medicinskog fakulteta i član Nove stranke, 5. januara ove godine, organizovao građanski protest, koji je predstavljao prvo protestno okupljanje u Nišu od početka beogradskih protesta „1 od 5 miliona“, započetih 8. decembra prošle godine, nakon brutalnog fizičkog napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića u Kruševcu.

Pojedini predstavnici Pokreta mladih tada su kazali da „nisu protiv opozicije“, ali da se „protive miniranju autentičnog izažavanja volje građana“. Živić je negirao da je „njegov“ protest predstavljao ovakvo „miniranje“ i pozvao građane da prisustvuju protestu u organizaciji Pokreta mladih.

Danas.rs

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *