Komšić: Godišnji nacionalni plan za NATO ministarka odbrane može predati bez Savjeta ministara

Aktuelno

Godišnji nacionalni plan (ANP) Bosne i Hercegovine za NATO je čisto tehničko pitanje o kojem ne treba donositi nikakvu političku odluku, i njega može predati izvršni organ vlasti kao što je ministar odbrane, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, prenosi Patria.

Komšić je u ponedjeljak poslije podne govorio u Ljubljani na konferenciji „Budućnost Bosne i Hercegovine: Kako ubrzati integracije EU i NATO?” koji je organizirao Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Komšić je govorio o važnosti da Bosna i Hercegovina postane članicom EU i NATO saveza, ali i o problemima sa kojima se zemlja i njeni građani susreće na tom putu.

“U Bosni i Hercegovini je rat završen, ali se još uvijek nije odustalo od ratnih ciljeva, zbog čega je EU i NATO jedina sigurna luka za Bosni i Hercegovinu, da ne razmišljamo hoće li svaku drugu generaciju u BiH zahvatiti neki novi sukob.”

„Ako se sada propusti ta šansa, ko zna šta će se poslije dešavati”, rekao je Komšić.

Vlasti iz Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, snažno se protive ulasku Bosne i Hercegovine u NATO, premda su odluku o pristupanju Alijansi ranije potpisali i članovi SNSD-a, vladajuće partije u RS, koje sada pokušavaju osporiti. SNSD je podršku neulaska Bosne i Hercegovine u NATO dobio i od HDZ-a Bosne i Hercegovine i predsjednika te stranke Dragana Čovića.

„Oni za koje se vjerovalo da su predani NATO putu Bosne i Hercegovine, sada počinju da kalkulišu”, rekao je Komšić.

Usvajanje „Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018.-2019.”, koji obuhvata odgovore na set pitanja iz oblasti politike, odbrane, resursa i pravnih pitanja, za BiH bi značilo aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u, što je još jedan korak Bosne i Hercegovine do članstva u ovu vojnu alijansu.

Vijeće ministara BiH danas je ponovo skinulo Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine, na zahtjev Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Komšić je rekao da Godišnji nacionalni program može donijeti ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, te da joj za to nisu potrebne odluke drugih organa vlasti.

„Nije potrebna nova odluka Predsjedništva BiH, nije potrebna nova odluka Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nije čak potrebno ni da reaguje Vijeće ministra”, rekao je Komšić.

„Izlaz iz ove situacije je da aktulena ministrica odbrane BiH već urađeni Godišnji nacionalni plan jednostavno uputi NATO-u, i da mi nastavimo svoj put na toj vrsti integracija”, dodao je.

Komšić je poručio da kao član Predsjedništva BiH neće podržati imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju dok Godišnji nacionalni programa ne bude poslan u NATO.

nap.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *