Šeranić: Grip u RS nema epidemiološki karakter

Aktuelno

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da virus gripa u Srpskoj još nema epidemiološki karakter jer je broj prijavljenih pacijenata ispod jedan odsto cijele populacije.

 

On je naveo i da u Srpskoj, trenutno, nema djece oboljele od gripa, već da je riječ uglavnom o starijim osobama koje već imaju neko drugo oboljenje.

 

Šeranić je istakao da Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, sa zdravstvenim ustanovama, redovno prate situaciju.

 

On je napomenuo da zdravstvene ustanove, prema vlastitoj procjeni, mogu i da zabrane ili ograniče posjete pacijentima.

 

“Shodno posljednjim informacijama o prijavljenim smrtnim slučajevima od posljedica gripa, važno je navesti da je riječ o virusu H1N1 koji se javljao i u prethodnim sezonama”, pojasnio je Šeranić.

 

Prema njegovim riječima, virus H1N1, koji dominira ove godine, nažalost, kod osoba koje već imaju neko oboljenje izaziva veću smrtnost, u odnosu na virus tipa “B” koji je bio dominantan prošle godine i koji ne izaziva tako teške komplikacije kao što je slučaj sa virusom H1N1.

 

On je podsjetio da se vakcina protiv gripa koristi prije sezone gripa u periodu oktobar početak novembra, podsjetivši da je tada nabavljena određena količina dodatnih vakcina za osobe koje boluju od hroničnih oboljenja.

 

“Osobe koje su preminule, nažalost, nisu bile vakcinisane protiv gripa. Do kraja februara se očekuje završetak vrhunca gripa. Nema smisla da se sada nabavljaju vakcine jer je za razvoj imuniteta potrebno dvije do tri sedmice i u tom periodu osoba može da se razboli i ne bi dobili ništa”, kaže Šeranić.

 

U Republici Srpskoj tokom protekla tri dana preminulo je 10 pacijenata od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija, prijavile su juče zdravstvene ustanove Institutu za javno zdravstvo Srpske.

 

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci prijavio je pet, a bolnice u Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Trebinju, te Psihijatrijska bolnica na Sokocu po jednog preminulog pacijenta, navodi se u saopštenju Instituta.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *