Tadić odbila voditi istragu protiv kladionice kojoj iznajmljuje prostor

Aktuelno

Tužilaštvo BiH odbilo je provoditi istragu protiv kladionica koje je Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA prijavila zbog porezne utaje, pranja novca i računalnog krivotvorenja. Među prijavljenim kladionicama je i „Bet Live“ iz Viteza, čija se jedna poslovnica nalazi u porodičnoj kući glavne državne tužiteljice Gordane Tadić u Živinicama, piše Žurnal.

 

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, u Informaciji SIPA je navedeno da je ta policijska agencija prikupila više saznanja koja se odnose na nezakonite aktivnosti sportskih kladionica u Federaciji BiH, a dovode se u vezu sa vršenjem krivičnog djela organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja, računalno krivotvorenje, pranje novca.

 

 

„U okviru tih nezakonitosti pominju se sportske kladionice SPORT PLUS d.o.o. Novi Travnik, BET LIVE Vitez, ZMAJEVI d.o.o. Zenica i PETICA PLUS d.o.o. Viez“, navedeno je u dokumentu SIPA-e.

 

O svojim saznanjima, SIPA je 2017. godine obavijestila Tužilaštvo BiH, a predmetu je dodijeljen kodni naziv „Fortuna“. Tužilaštvo BiH tada je dalo instrukcije pripadnicima SIPA-e da prikupe dodatna saznanja.

 

„Nakon dostavljanja službenog izvještaja Tužilaštvu BiH sa prijedlogom daljih mjera i radnji, postupajući tužilac se izjasnio da u konkretnom slučaju Tužilaštvo BiH nema nadležnost za dalje postupanje“, piše u operativnoj analizi SIPA-e.

 

U trenutku kada se Tužilaštvo BiH proglasilo nenadležnim za provođenje istrage, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, zajedno sa svojim suprugom, iznajmljivala je poslovni prostor prijavljenoj kladionici BET Live. Ugovor između porodice Tadić i kladonice Bet Live na snazi je i danas, što dokazuje i fotografija Žurnala.

 

 

„Pri raspolaganju imovinom čiji je isključivi vlasnik ili suvlasnik sa bračnim partnerom, tužilac je dužan voditi računa da izbjegava svaki percipirani, potencijalni ili stvarni sukob interesa i sve situacije koje mogu zahtijevati njegovo izuzeće, npr. davanje u zakup nekretnina, kao uredskih prostorija vladinim instituticijama, notarima, advokatima i drugim licima čija je djelatnost vezana za rad pravosuđa“, navedeno je u tački 4.5. a Kodeksa tužilačke etike kojeg je VSTV usvojio 27. novembra 2018. godine.

 

U ovom konkretnom slučaju, glavna državna tužiteljica iznamljuje poslovni prostor kladionici koja se, prema dokumentaciji državne policije, dovodi u vezu sa organiziranim kriminalom. Osim toga, u momentu kada je ova kladionica uselila u poslovni prostor glave države tužiteljice, prema podacima Porezne uprave FBiH, imali su porezni dug u iznosu od skoro pola miliona maraka. Ni VSTV-u, niti glavnoj tužiteljici Gordani Tadić ovo nije sporno.

 

Žurnal

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *