Šarović: SDS neće krčiti put SNSD-u da dođe do cilja!

Aktuelno Politika

Potpredsjednik Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović u intervjuu za Insajder kaže da je njegova stranka pred periodom ozbiljne unutrašnje konsolidacije koji, kako ističe, mora da se dogodi što prije.

 

Šarović, između ostalog, tvrdi da u tom, kako ga naziva, neizbježnom procesu, SDS već kasni najmanje četiri mjeseca.

 

– Novo definisanje politike i vođenje stranke, nakon realno loših izbornih rezultata, trebalo je započeti još u novembru prošle godine, kaže Šarović.

 

Vi i dalje obavljate dužnost ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Kako komentarišete zastoj u formiranju nove vlasti na nivou zajedničkih institucija?

 

– Formiranje vlasti na nivou BiH ide sporo, ali to nije ništa novo. Samo se treba prisjetiti opštih izbora 2010. godine kada je Nikola Špirić, zbog neformiranja Savjeta ministara, produžio mandat predsjedavajućeg Savjeta ministara za 16 mjeseci. Jasno je da je kamen spoticanja NATO put Bosne i Hercegovine i SNSD, ukoliko želi Savjet ministara, pred teškom je odlukom. Mi ih kao stranka strpljivo čekamo da vidimo kojim će putem krenuti. Naravno, SDS nije prepreka niti će biti formiranju novog Savjeta ministara, ali potpuno je jasno da nećemo ni SNSD-u pomoći i krčiti put da dođe do tog cilja.

 

Kakva je vaša ocjena nove Vlade RS?

 

– Pred novim premijerom je težak zadatak jer na čelo Vlade dolazi, objektivno, u najtežem mogućem trenutku. Da li će moći da učini nešto značajno, to je veliko pitanje. To umnogome zavisi od toga da li se može izboriti da samostalno donosi odluke i kreira svoje zamisli. U svakom slučaju, korektno je da mu se pruži prilika da pokaže koliko može u ovih prvih nekoliko mjeseci, a kritike treba ostaviti za vrijeme nakon toga.

 

SDS je nedavno dobio javni poziv iz SNSD-a za razgovore o zajedničkom nastupu na nivou BiH. Da li je takva koalicija zaista moguća?

 

– U samom SDS-u različito se gleda na mogućnost formiranja koalicije sa SNSD-om, prije svega zbor dubokih jazova i poremećenih odnosa između dvije stranke nastalih poslednjih godina po mnogim pitanjima. Vjerujem da je slično pomućeno raspoloženje i u SNSD-u, kada je u pitanju SDS. U politici najgora osobina je biti nestrpljiv i smeta mi što to ponekad vidim, a u poslednje vrijeme sve češće, kod nekih mojih prijatelja u SDS-u. Saradnja, ili moguće neka vrsta koalicije na nivou zajedničkih institucija u ovom trenutku više treba SNSD-u, a SDS-u prioritet treba da bude sređivanje unutrašnjih politika u stranci. Ali to, kako je i saopšteno iz stranke, podrazumijeva i ne dovodi u pitanje spremnost da se uvijek razgovara o saradnji koja bi bila u interesu Republike Srpske.

 

Insajder.in

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *