Studenti u Americi već uče o novim granicama Kosova!?

Aktuelno Region

Dok se u Srbiji i ostatku zainteresovanih balkanskih zemalja raspravlja o potencijalnom “razgraničenju” Srbije i njene, po važećem ustavu – pokrajine Kosovo, studenti u Americi već odavno uče šta je čije na Balkanu. Sviđalo se to kome, ili ne!

 

Studenti američkih univerziteta u okviru predmeta Uvod u geografiju i globalizaciju uče kako izgleda svijet danas. Na geografskim kartama kojima je ilustrovan njihov udžbenik predstavljene su i današnje granice zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Posebno je zanimljiva karta Kosova, koje na mapi već čini jedinstvenu etničku cjelinu sa Albanijom, a “zauzima” i dijelove Makedonije i Srbije.

 

Autori ovog udžbenika koji je doživio sedmo izdanje su profesori geografije sa Univerziteta u Amsterdamu, Jan Nijman, profesor Peter O. Muller sa Univerziteta u Majamiju i profesor H.J. de Blij sa državnog Univerziteta u Mičigenu.

 

 

U medijima se odavno provlači teza da je 2019. godina određena za rješavanje konačnog statusa Kosova. Posljednje informacije kažu da su EU i SAD spremne da prihvate razmjenu teritorija između Srbije i Kosova.

 

Njemački dnevnik “Frankfurter rundšau” objavio je da bi 12. juna u Vašingtonu trebalo da bude potpisan sporazum o promjeni granice između Srbije i Kosova, koji bi stupio na snagu šest mjeseci kasnije.

 

List konstatuje da raste pritisak na Prištinu i Beograd da se dogovore, ali i da raste opasnost od promjene drugih granica na Balkanu.

 

Navodno je procurio dokument u 17 tačaka, koji predviđa povlačenje nove granice između Albanaca i Srba na sjeveru Kosova i pripajanje Kosovu nekoliko sela iz Srbije pretežno naseljenih Albancima.

 

Kako se navodi u tekstu, Grad Kosovska Mitrovica dobio bi poseban status, a za vodosnabdijevanje ključno jezero Gazivode i rudnik Trepča bili bi privatizovani na 99 godina i podijeljeni između stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN.

 

Autoput kroz Srbiju na koridoru 10 bio bi pod međunarodnom zaštitom, navodi se između ostalog u dokumentu koji je navodno procurio, a na koji se poziva njemački “Frankfurter Rundšau”.

 

U jednom od prethodnih tekstova posvećenih Kosovu, list navodi da bi promjena granice na Balkanu po etničkim standardima zadovoljila i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

 

U obrazloženju se ističe da to može djelovati kao model – za priznavanje aneksije Krima, ako ne i za podjelu Bosne i Hercegovine, Gruzije i Ukrajine.

 

 

Otkako je Kosovo 17. februara 2008. proglasilo nezavisnost od Srbije, od deset najmnogoljudnijih zemalja na svijetu, čak sedam ih nije priznalo jednostranu proglašenju nezavisnost južne srpske pokrajine. Među njima su sile poput Kine, Indije, Indonezije, Brazila, Nigerije, Rusije i Meksika.

 

Prema podacima Kancelarije za KiM, južnu srpsku pokrajinu kao nezavisnu državu nije priznalo 87 država, dok je broj onih koje su ih priznali 109.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *