Višković: Ministarstva da smanje broj zaposlenih

Aktuelno

Sva ministarstva u Vladi RS imaju zadatak da predlože smanjenje broja zaposlenih za 10 do 15 odsto, što je samo jedna od mjera smanjenja prekomjerne radne snage u javnim ustanovama, preduzećima i institucijama RS.

 

Kazao je ovo danas premijer Srpske Radovan Višković odgovarajući na pitanje poslanika PDP u NSRS Draška Stanivukovića da li je Vlada RS svjesna činjenice da većina javnih preduzeća u RS ne raspisuje konkurs za prijem radnika u radni odnos, te da je u javnim preduzećima zaposlen ogroman višak radnika.

 

Višković je odgovarajući na ovo pitanje kazao da je na prošloj sjednici Vlade RS tražio od svih ministarstava da pregledaju svoje sistematizacije i predlože 10 do 15 odsto manje nego što sad imaju.

 

– Određenim resorima sam lično naredio da smanje broj zaposlenih – kazao je Višković.

 

On je dodao da će Vlada RS vrlo brzo imati odluku vezano za problematiku prekomjernog zapošljavanja u javnom sektoru.

 

Dodao je da predstavnici Vlade RS ovih dana imaju odvojene razgovore sa menadžmentom svih javnih preduzeća u Srpskoj i da će biti određenih kadrovskih promjena.

 

– Vlada radi ozbiljno na tom pitamnju. Na prošloj sjednici Vlade RS smo sa dnevnog reda skinuli plan poslovanja preduzeća Autoputevi RS i Šume RS. U sljedeći petak ćemo imati jedan veći sastanak vezano za Šume RS na kojem ćemo tačno reći šta od njih očekujemo i u kom pravcu trebaju raditi, u protivnom njihov plan poslovanja se neće naći na sjednici Vlade RS – istakao je Višković.

 

Odgovarajući na pitanje poslanika PDP u NSRS Dragana Galića zbog čega su penzije u FBiH veće od onih u RS, Višković je istakao da je do toga dovela činjenica da je RS mnogo novca potrošila na socijalno zbrinjavanje građana koji su procesom privatizacije ostali bez radnih mjesta. Galić je tokom aktuelnog časa upitao premijera zašto je minimalna penzija u RS oko 190 KM, a prosječna 340 KM, dok je minimalna penzija u FBiH oko 360 KM.

 

– Sve je to tačno, ali da je FBiH učinila ono što smo mi učinili za socijalno zbrinjavanje građana koji su privatizacijom ostali bez posla, i kod njih bi situacija danas bila ista. Mi smo ogromna sredstva uložili za zbrinjavanje navedenih kategorija – kazao je Višković.

 

Na pitanje poslanika SDS Miladina Stanića kada će se u RS početi normalno plaćati porezi, uključujući i javne ustanove i preduzeća koji duguju za poreze na stotine hiljade pa i milione maraka, Višković je istakao da će Vlada RS učiniti sve sa svoje strane da se ovaj problem riješi.

 

– Apsolutno razumijem pitanje i slažem se sa njim. Učiniću sve sa pozicije predsjednika Vlade RS da to pitanje u narednom periodu riješimo. Vlada RS se i sada bavi ovom problematikom. Tačno je da imamo veliki dug, ali moramo podvući crtu šta je realno, odnosno šta se može naplatiti, a šta ne – odgovorio je Višković.

 

On je dodao da je svjestan situacije da pojedine institucije nisu u stanju da redovno plaćaju poreze i doprinose, te da pojedini subjekti rade po godinu dana sa blokiranim računima što se što prije mora riješiti.

 

– Sigurno ćemo ići da čistimo situaciju – kazao je Višković.

 

Na pitanje poslanika NDP Aleksandra Fulurije da li će se povećati plata za 10 odsto i pripadnicima sudske policije, kao što je danas povećana pripadnicima MUP RS sa srednjom i višom stručnom spremom, Višković je istakao da će resorni ministar naredne sedmice razgovorati sa njihovim nadležnim sindikatom po tom pitanju.

 

– U skladu sa budžetom razmotrićemo i to pitanje – naveo je Višković.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *