Mektić: Bezbjednosni sektor nema povjerenje u Tužilaštvo BiH

Aktuelno Društvo

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić saslušan jutros je u Tužilaštvu BiH zbog tvrdnji da su hrvatski obavještajci i diplomate vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Mektić je nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH rekao da je na saslušanju potvrdio da policija prikuplja informacije i da, kada postoji osnov, obavještava Tužilaštvo BiH. Kaže da namjera Tužilaštva BiH nije da se nešto konkretno učini, već da se zaštite prijateljsko-rodbinske veze između pojedinih tužilaca i aktera ove priče.

– Sve što sam rekao ja potvrđujem, naglasio je Mektić.

Upitan da li je Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH spriječila aktivnosti hrvatskih obavještajaca, Mektić je odgovorio da bi se tako moglo reći.

– Rekao sam i da je konzul Bandić vozio vozilo s diplomatskim tablicama i da imam informacije da je to vozilo vozio i novinar RTRS-a Mato Đaković, dodao je Mektić.

Podsjetio je da je Đaković juče registrovao automobil koji je navodno kupio od Bandića i da, uprkos tome, Đaković nije imao pravo da vozi automobil s diplomatskim tablicama.

– Brutalnu, glupu i blentavu aktivnost juče je napravilo Tužilaštvo BiH. Tražili su od mene da dostavim diplome svih rukovodećih službenika u Ministarstvu bezbjednosti BiH i sigurnosnim agencijama, rekao je Mektić.

On tvrdi da je to pokušaj odmazde prema bezbjednosnim agencijama, jer Tužilaštvo BiH nema pravo to da čini i poručio da se na taj način neće disciplinovati bezbjednosne agencije.

– Bezbjednosni sektor nema povjerenje u Tužilaštvo BiH i glavnu tužiteljicu. To treba uzeti u obzir i VSTS. Bave se samo kako bi zaštitili rodbinske veze, rekao je Mektić.

On je novinare pozvao da pitaju predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović zbog čega je iznosila netačne informacije o 10 hiljada terorista u BiH.

– Da imamo deset hiljada kokoški, pa to bi se vidjelo, rekao je Mektić.

Ako se Mektićevi navodi pokažu tačnim, priča o naoružavanju selefija u BiH, u režiji službenog Zagreba, mogla bi postati jedna od najvećih špijunskih afera u novijoj istoriji Zapadnog Balkana, ali i kamen spoticanja u odnosima BiH i Hrvatske.

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *