Roditelji u problemima zbog nestašice citostatika

Aktuelno

Roditelji mališana koji boluju od najtežih bolesti na velikim su mukama zbog nestašice pojedinih citostatika, koje po paprenoj cijeni sami moraju da nabavljaju, najčešće u inostranstvu.

 

Kako potvrđuju za Srpskainfo, cijena samo jedne ampula ide i do 6.000 KM, a poseban problem je to što često ne mogu da ih kupe u BiH ili u Srbiji, nego moraju da idu u Austriju.

 

Dragana Franta, majka dječaka koji se 7 mjeseci u UKC RS liječi od leukemije, kaže da očevi i majke prolaze trnovit put da obezbijede ove lijekove.

 

– Treba da znate sastav lijeka koji vam treba, da imate recept od licenciranog austrijskog doktora da možete da kupite cistostatik u njihovoj apoteci, da organizujete prevoz… Sve radimo o svom trošku, kao i kupovinu citostatika. FZO nam refundira taj novac, u roku tri do pet mjeseci, ali je problem kad vam ljekar kaže da citostatik morate nabaviti u roku od, na primjer, pet dana. A ništa ne možemo da nabavljamo unaprijed, sve dok ne dobijemo potvrdu da određenog lijeka nema u bolničkoj apoteci – priča Franta.

 

Procedure

 

Dodaje da roditelji oboljele djece više puta moraju da prolaze pomenuti scenario, s obzirom na to da pomenutih lijekova često nema u bolnicama.

 

– Onima koji su koliko-toliko informisani o procedurama nabavke lijekova u inostranstvu malo je lakše, a oni koji o tome ne znaju ništa u velikom su problemu. Ja sam se s tim posljednji put sučila prije mjesec dana, a već nam je najavljeno da za sljedeću fazu liječenja, koja kreće 27. marta, moramo da nabavimo „purinetol“, takođe u Austriji, a pakovanje od 25 tableta košta 240 evra – naglašava Franta.

 

Refundiranje

 

Prema njenim riječima, veliko je opterećenje kad morate u određenom momentu naći lijek i u tom momentu obezbijediti novac za njegovu kupovinu.

 

– Mi smo prije dva mjeseca morali da nabavimo „paraginazu“, koja nas je koštala preko 1.000 KM po ampuli, a trebalo nam je osam komada. Tablete je još lako transportovati, ali je problem kod ampula, za čiji je transport neophodno ispoštovati dosta složenije procedure. To je ogroman stres za roditelje, koji su spremni sve da učine da njihovo dijete ne kasni sa terapijom. To, definitivno, ne bi trebalo i smjelo da bude posao roditelja. Van pameti je da, pored ogromnog straha šta će biti sa našom djecom, glavu moramo da razbijamo i time kako nabaviti citostatike – poručuje ova majka.

 

U UKC kažu da na Klinici za dječje bolesti trenutno nedostaje pojedinih citostatika, i to pretežno onih koji se koriste kod pacijenata s akutnom limfoblastnom leukemijom.

 

– FZO RS sprovodi zajedničku javnu nabavku lijekova za potrebe svih zdravstvenih ustanova u RS, pa tako i za UKC. Liječenje onkoloških pacijenata u pomenutoj klinici sprovodi se raspoloživim lijekovima u UKC. Pacijenti koji nisu u mogućnosti da prime paralelu lijeka, isti mogu da nabave u apotekama, a FZO će refundirati troškove – ističu u UKC.

 

Složene procedure nabavke

 

U FZO naglašavaju da su na vrijeme pokrenuli tendersku proceduru za nabavku citostatika za 2019, potrebnih Klinici za dječje bolesti UKC.

 

– Međutim, mnogi citostatici koji su potrebni za liječenje naših osiguranika nisu registrovani na tržištu BiH, zbog čega je uvozna procedura tih lijekova komplikovanija i duže traje. Za potrebe pomenute klinike, između ostalog, nabavljamo dva neregistrovana lijeka na tržištu BiH – „metrotreksat“ i „citarabin“, pa samim tim i uvoz ovih lijekova duže traje – ističu u FZO.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *