BiH dobila dozvolu za 4G mrežu, prelazak od naredne godine

Aktuelno

Regulatorna agencija za komunikacije je na svečanoj ceremoniji dodijelila dozvolu za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje elektronskih komunikacijskih usluga putem mobilnih pristupnih sistema, odnosno 4G mrežu.

 

Dozvole je svečano uručio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

 

“U narednoj godini preko 60 posto naseljene teritorije će se pokriti 4G mrežom, dok će u narednih pet godina telekom operateri osigurati pokrivenost 90 posto teritorije”, kazao je Zvizdić.

 

Kako je naveo, građani će imati najmanje sedam ili osam puta veću brzinu prijema i slanja svih sadržaja.

 

“Prvi grad koji će moći koristiti 4G plus mrežu biće Sarajevo, nakon toga Mostar i ostali gradovi”, naveo je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

 

Poručio je da su u proteklom periodu vrlo naporno radili u interesu građana BiH.

 

“Danas finaliziramo jedan bitan korak za sve garađane BiH i na taj način postajemo dio informatičke revolucije četvrte generacije u našem regionu i EU. Istina je da su neki procesi u BiH išli nekada i sporije, ne zato što nismo imali volju, želju, namjeru, već što smo vrlo često nailazili na potpuno paradoksalne administrativne prepreke, blokade i opstrukcije”, poručio je Zvizdić.

 

On se zahvalio Regulatornoj agenciji za komunikacije, telekom operaterima i Ministarstvu komunikacija BiH, prenio je N1.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *