Bosić: Dodik vodi pijačarsku politiku, Republici Srpskoj treba SDS kao jaka opozicija

Aktuelno

Posjeta Turskoj će biti izgleda upamćena samo po pozdravu koji je Dodik uputio turskoj vojsci, izjavio je u emisiji “Puls” Mladen Bosić, bivši predsjednik SDS.

 

Bosić je rekao da je evidentno da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik za vrijeme svog predsjedovanja u Predsjedništvu BiH napravio dvije posjete koje su iznenađenje.

 

– Ono što će biti upamćeno za ovih osam mjeseci mandata jeste da je posjetio papu i predsjednika Turske. To su dvije posjete koje od njega nisu očekivane. Prvo da ide u Vatikan, nekom ko je stajao punim kapacitetom iza Hrvata u BiH za vrijeme rata a i poslije, pa onda posjeta Turskoj koja je nedvosmisleno bila glavna zemlja koja je davala podršku Bošnjacima u BiH i za vrijeme rata i danas, rekao je Bosić.

 

Prema njegovim riječima, upravo te dvije zemlje, Vatikan i Turska, da budu mjesta gdje će otići Dodik da traži neku međunarodnu afirmaciju je posljedica situacije u koju se sam doveo.

 

– Zapad ga je proizveo 1998. godine, a sada mu je očito okrenuo leđa. Znate da nije pozvan na Samit u Berlinu, iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH, to je jasna poruka bila Dodiku da Zapad možda čak i ne računa na njega, smatra Bosić.

 

On je ubijeđen da su Dodiku posjetu Vatikanu obezbijedili Dragan Čović i hrvatska komponenta HDZ-a BiH, a da posjeta Erdoganu nije mogla proći bez odobravanja Bakira Izetbegovića.

 

 

– Kakve je poruke poslao Dodik sa ta dva gostovanja, to je druga priča. Ne znam šta je išta značajno proizašlo sa ta dva gostovanja. Iz Turske imamo poruke koje su već poznate. Ništa mi novo nismo dobili, istakao je Bosić.

 

On smatra da je Dodik nastavio sa svojom “pijačarskom politikom”, koju mijenja od situacije do situacije, ne držeći mnogo do svojih izjava ni riječi.

 

– Ova posjeta Turskoj će izgleda biti upamćena samo po pozdravu koji je Dodik uputio turskoj vojsci – merhaba asker, kazao je Bosić u emisiji “Puls” BN televizije.

 

Govoreći o stanju u SDS, Bosić kaže da je stranka pretrpjela značajne udarce u posljednje vrijeme, jer su pojedini spavači pokazali svoj nemoral i prešli u suparničke redove. Smatra da se SDS još uvijek nije riješila nelojalnih članova i da će naredni koraci odlučiti da li će SDS opstati.

 

– Prije svega moraju pokazati jasan stav da li je to opoziciona stranka ili je to neka vrsta vlasti, odnosno stranka koja se nudi vlastima da sa njima sarađuje. To bi, po mom mišljenju bilo klasično svođenje stranke na jednu od Dodikovih privjesaka. To je nivo stranke Nenada Stevandića ili drugih malih stranaka koje su se našle u tom konglomeratu vlasti koju Dodik drži. To bi bio kraj Srpske demokratske stranke, rekao je Bosić.

 

On je jasno poručio da je u ovom trenutku SDS potrebna Republici Srpskoj kao jaka opozicija.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *