AFERA TRESE AUSTRIJU
Štrahe podnio ostavku, uhvaćen sa ćerkom milijardera na Ibici! (VIDEO)

Aktuelno Svijet

Austrijski vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe podnio je danas ostavku nakon sastanka sa kancelarom Sebastijanom Kurcom, koji je odbio nastavak saradnje s njim 

 

Austrijsku javnost uzburkao je snimak na kojem austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe navodnoj nećaki ruskog oligarha za finansijsku podršku nudi poslovne povlastice u Austriji.

 

Radi se o snimku nastalom 24. jula 2017. godine na Ibici, na kojem se vide Štrahe i njegov potpredsjednik stranke Johan Gudenus kako sjede i razgovaraju s navodnom nećakom ruskog miliajrdera koja tvrdi da želi da kupi udio visokotiražnog bečkog dnevnika “Kronen cajtung“.

 

Pod naslovom “Može li se kupiti austrijski vicekancelar?“ snimak je objavio njemački magazin “Špigel“, čiji je tim, zajedno sa ekipom Zidojče catung istražio nedjeljama šte se dešavalo pomenute večeri na Ibici.

 

 

Štrahe i Gudenus su upali u “istraživačku zamku“, koja im je postavljena u obliku navodne nećake ruskog milijardera koja je tvrdila da želi da investira 250 miliona evra u Austriji, i to ne preko banke, i legalno, što je njen pratilac u više navrata rekao na snimku.

 

Druženje u vili trajalo je šest sati i čitav skup je snimljen kamerama.

 

Navodna Ruskinja je obećala da će podržati finansijski FPO, a sastanak je održan za vrijeme predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Austriji.

 

Štrahe i Gudenus su obećali da će joj, ako Ruskinja pomogne stranci finansijski da pobijedi na izborima, omogućili brojne državne poslove koje aktuelno dobija koncern Štrabag.

 

 

Iako je žena u više navrata navela da se radi o “ilegalnom novcu”, Štrahe i Gudenus nisu prekinuli razgovor, što je bila klopka u koju su upali.

 

Štrahe je čak objasnio da finansijske donacije Ruskinja ne treba da da direktno partiji, već preko jednog udruženja, što su navodno isto činili i drugi podržavaoci s puno novca.

 

S tim u vezi on je pomenuo i vlasnika kompanije “Glok” Gastona Gloka, firmu “Novomatik“, ali i tajkuna Renea Benkoa, što su pomenuti u međuvremenu demantovali.

 

Ovaj video zatekao je FPO na pogrešnoj nozi, a koalicioni partner Narodna partija (OVP) i njen šef kancelar Sebastijan Kurc najavili su za sutra iznošenje svog stava.

 

Video snimak mogao bi izazvati težak potres u FPO, ali i raspad koalicije.

 

 

Ujedno ovaj snimak mogao bi imati i pravne posljedice po Štrahea i Gudenusa.

 

Politički ova afera mogla bi označiti kraj ere Štrahea na čelu FPO, koju bi, u slučaju njegove ostavke mogao preuzeti Norbert Hofer, koji je na prošlim predsjedničkim izborima ostvario zapažen rezultat.

 

Na drugoj strani Kurc bi mogao odlučiti, da spriječi da ova afera utiče na popularnost njegove partije, da ide na prevremene izbore.

 

Pošto će afera imati veliki uticaj na imidž FPO, a trenutno je i Socijaldemokratska partija (SPO) u dubokoj krizi, mogao bi osvojiti i apsolutnu moć i riješiti se koalicionog partnera.

 

OVP i Kurc u svim istraživanjima javnog mnjenja jasno vode, a u slučaju prevremenih izbora samo bi mogli dalje jačati kod birača.

 

Mondo.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *