Dodik: BiH u najvećoj krizi do sada

Aktuelno

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je na pres konferenciji koja se održava u Sjedištu RS u Istočnom Sarajevu poručio da će danas govoriti u stanju u BiH. Napomenuo je da je BiH u najvećoj krizi do sada, te da je zastoj koji se dešava sasvim nepotreban.

 

– Želim da se EU zahvalim na predanom radu za ono što BiH želi, a to je put ka EU – rekao je Dodik. On smatra da je u jalovin političkim nadmetanjima izgubljeno nekoliko mjeseci ka tom putu.

 

– Srpski narod je na izborima dao podršku vladajućoj koaliciji, tako da RS sada ima budžet, što se ne može reći za FBiH – rekao je Dodik. Napominje da pojedinci iz Federacije žele da spriječe srpske članove u obavljanju svojih poslova.

 

– Srbima je onemogućeno da imaju svoje legitimne predstavnike. To je bošnjačka elita okupljena oko SDA. Evropska komisija neće biti kao do sada i možemo očekivati smanjen ili redukovan interes za BiH i propustili smo priliku. Nismo ispunili ono što smo rekli, a mogli smo. Zvizdić je izabran da bi se formirao Savjet ministara, a nismo ga formirali – napomenuo je Dodik.

 

Savjet ministara treba da donese odluku za NATO, a oni to, dodaje Dodik, u tri navrata nisu uradili.

 

– Saradnja sa NATO treba da bude koncipirana. U BiH se ništa značajno nije desilo. Ne daju se odgovori vezano za depozite u inostranstvu. Problemi su očito, jer je Dojče banka u krizi, a Centralna banka depozite drži tamo – ističe Dodik. Poslovne banke u BiH drže tri miliona u inostranstvu, a u BiH, dodaje Dodik, niko nije zainteresovan za angažovanje tih sredstava.

 

– Bankarski sistem ostvario dobit od 330 miliona i većinu tog novca plasira izvan BiH. Mora neko da počne da vodi računa o tome. Zvizdić samo misli na zapošljavanje novih ljudi – naglasio je Dodik. Vezano za trasu auto puta, Dodik ističe da je potreban sporazum sa Turskom i Srbijom, a da niko se ne bavi tim pitanjem.

 

– Ima mnogo zastoja na koje moram da skrenem pažnju. Sistemski zastoj je očigledan, moramo da utvrdimo prioritete. Prioritet je formiranje vlasti, izgradnja autoputa, izgradnja elektrana, da se napravi program podrške ljudima da ostanu ovdje. Pokušavam da dogovorim sastanak sa Bakirom Izetbegovićem, da vidim gdje smo. Ne želimo da Srpskoj prava budu uskraćena. Želim da dogovorimo formiranje Savjeta ministara. Ne održavaju se sjednice, a pitanje je kako će biti ubuduće. Osam mjeseci se onemogućavaju afirmacije jednog konstitutivnog naroda – naglasio je Dodik.

 

On je poručio da ne pripada ljudima koji će propustiti priliku da se bore za prava Srpskog naroda.

 

– Ukoliko ne dođe do formiranje vlasti, učinićemo sve da zaštitimo interese srpskog naroda – poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH. Vezano za proteste u Sarajevu, Dodik kaže da podržava ustavnost i zakonitost. Ali, ne podržava, kaže, proteste, jer to nije način za rješavanje.

 

– Ovdje se radi o tome što se manipuliše time, gdje neko hoće da podrije sistem – kaže Dodik.

 

Dodik ističe da je kandidatski status prioritet, ali da njemu NATO nije prioritet. On smatra da sastanak sa Izetbegovićem, nažalost, neće ništa novo donijeti.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *