Zašto je Dodik spriječio tužbu protiv Hrvatske i blokadu gradnje Pelješkog mosta

Aktuelno

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u utorak je izgradnju mosta Pelješac proglasio vitalnim nacionalnim interesom srpskog naroda u BiH i time, najvjerojatnije, onemogućio tužbu Bosne i Hrcegovine protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom za prava mora.

 

Naime, Predsjedništvo BiH na sjednici u utorak je preglasavanjem, s dva glasa za i jednim protiv, donijelo zaključak kojim se Hrvatsku poziva da zaustavi izgradnju mosta Pelješac te da razgovorom riješi sva otvorena pitanja jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

 

Ukoliko se to ne dogodi, BiH će pokrenuti postupak mirenja, a ukoliko bude potrebno, pokrenuće postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora. Za takav zaključak glasali su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv toga. Dodik se pritom pozvao na pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

 

To znači da će Dodik od Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) tražiti da dvotrećinskom većinom podrži njegov stav čime bi automatski ova odluka Predsjedništva postala nevažeća.

 

Ovo je prvi put da se pri glasanju jedan od članova Predsjedništva pozvao na vitalni nacionalni interes.

 

Dodik je nakon sjednice Predsjedništva kazao kako odluka Predsjedništva nije dobra i da na taj način Bosna i Hercegovina ulazi u sukob s Evropskom unijom koja finasira izgradnju mosta.

 

Nakon sjednice Predsjedništva BiH, njegov član iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović novinarima je kazao da ‘BiH ne traži ništa što joj ne pripada i mi ćemo na tome ustrajati. Mi ćemo prava BiH osigurati. Što god odluči NSRS, mi se nećemo prestati boriti’.

 

Prema proceduri, upravo bi Dodik trebao biti taj koji će hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović pisanim putem obavijestiti o zaključcima Predsjedništva i zatražiti da Hrvatska zaustavi izgradnju mosta.

 

Dodik je kao jedan od glavnih argumenata protiv ovakvog zaključka Predsjedništva naveo i činjenicu da je baš u utorak, 10 godina od međunarodnog sporazuma, konačno potpisan ugovor o izgradnji mosta Gradiška na Savi koji je od vitalnog interesa za Republiku Srpsku. Zbog mosta Gradiška Dodik je prije godinu dana onemogućio izglasavanje zaključka Parlamenta BiH o pokretanju međunarodnog spora protiv Hrvatske zbog izgradnje mosta Pelješac.

 

Tada je Dodik predstavnicima svoje stranke u Parlamentu naredio da ne glasaju za zaključak Stranke demokratske akcije. No, prethodno je od ministra saobraćaja Olega Butkovića zatražio i dobio garancije da će Hrvatska pristupiti izgradnji mosta Gradiška. Nakon dobijenih garancija, Dodik se u BiH žestoko borio za izgradnju mosta Pelješac, a sada je taj projekt proglasio i vitalnim nacionalnim interesom Srba u BiH!

 

Dva člana BH Predsjedništva preglasali su Dodika negdje u isto vrijeme kada su u Zagrebu predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, Saša Dalipagić, zamjenik ministra saobraćaja BiH, i Dragan Jertović, direktor Integral Inženjeringa, ispred odabranog konzorcijuma potpisivali ugovor o izgradnji mosta Gradiška vrijedan 19,5 miliona evra bez PDV-a.

 

– Konačno potpisujemo ovaj ugovor!, skoro je pa uzviknuo ministar Butković pred potpisivanje ugovora.

 

To je projekt čiju su realizaciju predstavnici Hrvatske i BiH dogovorili još 2011. godine, ali tek je u utorak ugovorena njegova izgradnja. Riječ je o četverotračnom mostu dužine 462 metra, a gradiće ga konzorcij Integral Inženjering iz BiH, Đuro Đaković Montaža i Zagreb-Montaža. Rok izgradnje je 30 mjeseci, a troškove gradnje dvije države dijele po pola.

 

Nakon stavljenog potpisa, Škorić je kazao kako će konkurs za izgradnju pristupnog puta od Okučana do mosta biti raspisan do kraja godine te očekuje da će u spomenutih 30 mjeseci cjelokupni projekt biti završen. U sklopu projekta moraće se izgraditi i novi granični prelaz prema BiH što je u domeni Ministarstva finansija. Lokacija novog mosta preko Save nalazi se oko četiri kilometra zapadnije od sadašnjeg mosta Gradiška i budućom novom cestom trebao bi se spajati s autocestom Zagreb-Lipovac.

 

S bosanske strane kod lokacije budućeg mosta već je izgrađen novi veliki granični prelaz te spoj na autocestu prema Banjaluci. Ovaj most od izuzetne je važnosti za Bosnu i Hercegovinu što potvrđuju i riječi pomoćnika ministra prometa BiH Dalipagića koji kaže da će ovaj most biti glavna poveznica BiH s Europskom unijom, prenosi Jutarnji.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *