Čović: Istragu o “Aluminiju” treba obaviti odmah

Aktuelno

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović smatra da pravna država mora pokazati svoju snagu u slučaju “Aluminija”.

 

– Sve što ima obilježja kriminalnih aktivnosti, mora biti istraženo i procesuirano. Tu niko ne smije biti zaštićen. Oni koji su malverzacijama izvlačili novac iz “Aluminija” imaju ime i prezime i nadležne institucije tu priču trebaju dovesti do kraja. Apelujem da se to uradi što prije i da taj proces bude maksimalno transparentan – rekao je Čović.

 

On ističe da je oživljavanje proizvodnje u “Aluminiju” i zbrinjavanje radnika prioritet na kojem svi moraju raditi.

 

– Sad je najvažnije zaštititi radnike, i to u smislu reprogramiranja kreditnih obaveza koje mnogi od njih imaju te osiguranja primanja i zdravstvenog osiguranja. Svima treba biti jasno da “Aluminij” ne može i ne treba biti isti kao do sada. Proces obnove mora ići etapno i zbog tehničko-tehnoloških, ali i ekonomskih razloga. Konkretni planovi i ekonomske računice postoje pa i redoslijed aktivnosti koje treba preduzeti je jasan. Sve to mora biti na zdravim ekonomskim osnovama. Naravno, sve to uključuje niz pretpostavki, administrativnih, tehničkih i finansijskih odluka. Tu je posebno važna uloga Vlade Federacije i ja očekujem da ta uloga bude sve vidljivija – naglašava Čović.

 

Govoreći o posjeti Zagrebu i tamošnjim razgovorima o “Aluminiju”, Čović podsjeća da je ”Aluminij” jedan od najvećih proizvođača u BiH te ujedno i jedan od najvećih uvoznika i izvoznika te da je njegovim zaustavljanjem značajno ugroženo poslovanje Luke Ploče, “Željeznica Federacije BiH” i dijela “Hrvatskih željeznica”. Osim toga, vlasnička struktura ”Aluminija” je takva da 44 odsto čine mali akcionari, radnici, 44 odsto Vlada Federacije BiH, a 12 odsto Hrvatska. Svi oni imaju svoje predstavnike u Nadzornom odboru.

 

– Zbog navedenih činjenica jasno je da “Aluminij” nije samo problem lokalnog karaktera, pa se čak ne tiče samo ni BiH. Sve kratkoročne i dugoročne reperkusije izazova sa kojima se suočavamo posljednjih dana sasvim sigurno će još dugo vremena biti jedan od naših prioriteta u zajedničkom nastojanju da u najvećoj mogućoj mjeri saniramo štetne posljedice prestanka isporuke električne energije “Aluminiju”, što je dovelo do gašenja proizvodnje. U ovom trenutku najvažnije je pronaći odgovore kako i kojom dinamikom pokrenuti proizvodnju na tržišnim osnovama i zaštiti prava radnika. Uvjerio sam se da sva pitanja vezana za sudbinu “Aluminija”, posebno nakon ovih susreta, imaju svu potrebnu pažnju, razumijevanje i podršku – kaže Čović.

 

Prokomentarisao je i prozivke na njegov račun u smislu odgovornosti za stanje u kojem se našao “Aluminij”.

 

– Što se mene lično tiče, iako sam apsolutno bio izvan menadžmenta i bilo kakvog uticaja na sam rad “Aluminija”, svjestan sam da kao predsjednik HNS i vodeće hrvatske stranke nosim određenu dozu, uslovno rečeno je možemo nazivati političkom odgovornošću i to kao neko ko je predstavnik i ko govori u ime hrvatskog naroda. Prvenstveno na način i u smislu potrebe da pružim svoj maksimalan doprinos koracima usmjerenim ka zbrinjavanju radnika i obnovi proizvodnih procesa u “Aluminiju”. Od mene je zatražena pomoć za one kojima je ona zbog nastalih okolnosti potrebna, a to je već samo po sebi dovoljan razlog da se uključim u rješavanje ovog problema u mjeri u kojoj to mogu i u kojoj je to dopušteno – ističe Čović.

 

Kaže kako je jasno da postoji i politička zloupotreba slučaja “Aluminij”, koja je prisutna već godinama.

 

– Pokušaji da ja budem obilježen kao nekakav glavni krivac su političke podvale i dio mnogo većih igara za koje je ”Aluminij” samo iskorišten. Na žalost kreatora, takvi pokušaji su već propali i hrvatska politička pozicija u BiH danas nije nimalo slabija. Naprotiv. Ipak, nije tajna da mnogi koji više i ne kriju antihrvatski sentiment, priželjkuju društveno, pa onda i političko osiromašenje i krah Hrvata kao političkog naroda, a situacija sa ”Aluminijem” ih je dodatno ohrabrila u takvim razmišljanjima. S te strane je jako važno da upravo sada, kada je možda i najteže, pokažemo svu istrajnost, odlučnost, ali i vizionarstvo i prilagodljivost koji će odrediti poslovne poteze za budućnost modernizacije, progresa i snažnog iskoraka ovog podneblja ka Evropi – poručuje Čović.

 

Kada je u pitanju politički zaokret koji je nedavno najavio u kontekstu blokade uspostave vlasti i reforme Izbornog zakona, Čović kaže da se možemo neko vrijeme nakon izbora pretvarati kao da imamo vlast, ali je prava istina da je nemamo i da institucije gube snagu u smislu funkcionalnosti, kapaciteta donošenja odluka, ali i političkom smislu.

 

– Kompletna država tone sve dublje u krizu i ne možemo se praviti kao da to ne vidimo. Stoga je i naša obaveza, kao odgovornog političkog subjekta, da dignemo glas protiv toga i ukažemo na svu pogubnost svjesnog opstruisanja implementiranja izbornih rezultata i sprovođenja na izborima izražene volje sva tri konstitutivna naroda i svih građana BiH. Međutim, očito je da ima onih kojima odgovara status quo i neuspostava vlasti, a posebno izbjegavanje reforme izbornog zakonodavstva – zaključio je Čović.

 

(Avaz)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *