Radnici u krugu “Incela” otrovani teškim metalima

Aktuelno

Radnici firme “BC Metal”, koja se nalazi u banjalučkoj Poslovnoj zoni “Incel”, otrovani su teškim metalima. Vanredni ljekarski pregledi kojima su podvrgnuti otkrili su da u krvi imaju olova, cinka i žive u dosta većim količinama od dozvoljenih.

 

Kako saznaje “Glas Srpske”, ekološki inspektor Gradske uprave Banjaluka naložio je 27. maja ove godine rukovodstvu “BC Metala” da sve zaposlene pošalje na vanredne ljekarske preglede, zbog uslova i opisa posla u tom preduzeću. Riječ je o firmi koja se, između ostalog, bavi recikliranjem starih akumulatora, pa su radnici često u dodiru sa teškim metalima.

 

“Na preglede je poslato 29 zaposlenih “BC Metala” koji rade na lokaciji u “Incelu”, od kojih su 23 dobila loše nalaze. To su radnici u proizvodnji, a u krvi su im pronađeni teški metali poput olova, cinka i žive u većoj količini od dozvoljene. Ta količina zavisila je od toga koliko ko dugo radi i na kojoj poziciji”, potvrdio je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banjaluke Janko Kecman.

 

Dodao je da samo šest radnika koji se bave kancelarijskim i upravljačkim poslovima nije bilo otrovano teškim metalima, zbog toga što oni i ne dolaze u dodir sa njima.

 

U firmi “BC Metal” rekli su da su njihovi radnici išli na ljekarske preglede, ali tvrde da su sposobni za rad.

 

”Kod četiri radnika predložena je promjena radnog mjesta na šest mjeseci zbog minimalnog prekoračenja dozvoljene koncentracije metala u krvi”, objašnjavaju u rukovodstvu ove firme.

 

Naveli su i da su tražili stručno mišljenje ljekara i da su po njihovim uputstvima rasporedili te radnike na druge poslove.

 

“Poslije ove analize češće ćemo vršiti ljekarske preglede s ciljem zaštite radnika i u skladu sa uputstvima medicinske struke i inspekcijskih organa”, tvrde u ovom preduzeću.

 

“BC Metal” je firma na čijoj je lokaciji, između ostalog, pronađena i najveća koncentracija piralena, a čiji su radnici samoinicijativno iskopali kontaminiranu zemlju i izvezli je u kamionima iz “Incela” u naselje Česma, pa su je po nalogu inspektora ponovo morali vratiti u svoje dvorište. Međutim, ove analize nemaju veze sa piralenom, jer su radnici sada ispitivani samo na prisustvo teških metala, koji su takođe pronađeni u većoj koncentraciji na njihovoj lokaciji.

 

A koliko teški metali mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, objasnila nam je pomoćnik direktora za medicinske poslove u Zavodu za medicinu rada i sporta RS Vesna Paleksić. Kaže da se akutno trovanje živom nastalo inhalacijom ispoljava nadražajem sluzokože usta, grla, nosa i disajnih puteva, sa ulceracijama i toksičnim pneumonitisom.

 

“Ako se unosi na usta, dominiraju simptomi od digestivnog trakta, kao što su muka, gađenje, povraćanje, krvave stolice. Može se razviti šok i akutna bubrežna insuficijencija, odnosno akutno zatajenje bubrega”, objašnjava docent Paleksić.

 

U kliničkoj slici trovanja olovom prisutni su, kako kaže, iritacija sluzokože disajnih puteva i digestivne smetnje ukoliko je olovo uneseno gutanjem.

 

“Cink se unosi udisanjem dima, pare ili prašine, ili preko usta. Njegova jedinjenja djeluju iritirajuće na kožu i sluzokožu respiratornog i sistema za varenje. Oštećuju jetru, bubrege, miokard, metabolizam, centralni i periferni nervni sistem, a mogu oštetiti i funkciju limfocita”, navela je Paleksićeva.

 

Izmjene u rukovodstvu

 

Donedavni direktor firme “BC Metal” Mirko Pušević kaže da od prije par sedmica nije više na toj funkciji, ali nije htio precizirati da li je samoinicijativno napustio direktorsku poziciju ili je dobio otkaz. I on kaže da je bio na vanrednom pregledu.

 

“Rezultati su stigli i mi smo svi sposobni za rad, tako da ne bih više o tome”, poručio je Pušević.

 

(Glas Srpske)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *