KORUPCIJA BEZ BARIJERA
Dodikov zet suvlasnik firme koja je povezana sa aferom podmićivanja Siniše Malog

Aktuelno

Pavle Ćorović, zet srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, suvlasnik je firme „KBV Datakom“ Banjaluka zajedno sa biznismenima Ivanom Bošnjakom i Stojanom Vujkom iz Beograda za koje je otkriveno da su bratu ministra finansija Srbije Siniše Malog ustupili stan i automobil.

 

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je da Predrag Mali, rođeni brat ministra finansija Srbije Siniše Malog, već pet godina vozi audi u vlasništvu firmi Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka.

 

„Automobil je najpre bio u vlasništvu njihove firme „Milenijum tim“ angažovane na najvrednijim državnim projektima, uključujući i „Beograd na vodi“, a zatim je preregistrovan na njihovu drugu kompaniju „KBV datakom“. Sem automobila, biznismeni su ustupili i stan u kojem je stanovala devojka Predraga Malog“, objavio je KRIK.

 

Nekoliko stručnjaka reklo je za KRIK da se ovakav vid ustupanja automobila i nekretnina može tumačiti kao klasičan primer korupcije.

 

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić su rekli da navode KRIK-a treba da istraže nadležne institucije, Agencija za borbu protiv korupcije i Savet za borbu protiv korupcije u okviru Vlade Srbije.

 

“KBV Datakom” poveznica s Dodikom

 

Audi koji vozi Mali, bio je registrovan na firmu „KBV Datakom“ iz Beograda, a koja je, zajedno sa Dodikovim zetom, osnivač istoimene firme u Banjaluci.

 

U Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS Pavle Ćorović, suprug Dodikove kćerke Gorice, je zaveden kao osnivač društva za informacione tehnologije i telekomunikacije „KBV Datakom“ Banjaluka, zajedno sa istoimenom firmom iz Beograda.

 

 

Ova firma osnovana je 2015. godine, a registrovana je za uslužne djelatnosti koje se odnose na informacione tehnologije i računare, te za konsultantske usluge i izradu softvera.

 

Za četiri godine postojanja ova firma uspijela je da, sa prvobitnih 23.425 KM prihoda u 2015. godini, prošlu godinu završi sa prihodom od preko milion maraka.

 

„KBV Datakom“ je tokom 2018. godine sa samo četiri radnika prihode povećao za čak 290 odsto u odnosu na godinu ranije.

 

Prihode koje su prikazali iznosili su lani čak 1,11 miliona KM što je značajno povećanje u odnosu na 2017. godinu kada su iznosili 285.853 KM.

 

Iako su im prihodi značajni, dobit koju su lani u ovoj firmi prikazali iznosi 64.434 KM.

 

Ova firma lani nije bila opterećena kreditima, ali je imala obaveze od 260.877 KM.

 

Na sajtu matičnog preduzeća „KBV Datakom“, među mnoštvom poslova koje su realizovali u Srbiji, navedena su i dva koja su imali u BiH, izgradnja optičkog kabla na relaciji ATC Modriča – Šešlije (Mtel BiH) i izgradnja SPOK ATC Loncari – ATC Obudovac – ATC D. Slatina (Mtel BiH).

 

„Vizija kompanije „KBV Datakom“ je da bude jedan od lidera u regionu u oblasti projektovanja, konsaltinga, inženjeringa i izgradnje objekata telekomunikacione, energetske i saobraćajne infrastrukture. Poseban akcenat stavljamo na izgradnju optičkih komunikacija i primenu novih znanja, tehnologija i metoda u realizaciji projekata“, navedeno je na sajtu te firme.

 

„Milenijum tim“ u Srpskoj

 

„Milenijum tim“ iz Beograda ima registrovanu istoimenu firmu u Bijeljini i poslovnu jedinicu u Banjaluci.

 

Firma u Bijeljini je osnovana 2016. godine za djelatnost gradnje hidrograđevinskih objekata, ali je od tada u minusu i ne bilježi prihode. Lani je minus tog preduzeća bio 1.904KM, 2017. godine gubitak je bio 8.449 KM, a 2016. kada su osnovani završili su u minusu od 23.902 KM.

 

Zanimljivo je da je kao adresa firme „Mijenijum tim“ u Banjaluci navedena ulica preko puta firme „KBV Datakom“, ali je telefonski i fax broj obje firme isti.

 

Političkim vezama premostili Drinu

 

Novinarka KRIK-a Dragana Pećo, koja je sa Pavlom Petrovićem radila na priči „Koruptivne veze: „Milenijum tim“ ustupio audi i stan bratu Siniše Malog“, kaže za portal CAPITAL da je ta firma angažovana na nekima od najvrijednijih projekata u Srbiji, a da poslovanje širi i na regiju.

 

„Jedan od najvrednijih projekata koje su dobili u poslednje vreme je izgradnja stanova za pripadnike službe bezbednosti u Nišu i Vranju, to je projekat koji je Vlada Srbije pokrenula u nekoliko gradova. To je tender na koji su se oni, sa firmom iz Turske, jedini prijavili i cena je 18 odsto viša od procenjene vrednosti“, kazala je Pećo,

 

Dodala je da je „Milenijum tim“ uključen od početka i u projekat izgradnje „Beograda na vodi“.

 

„Kroz istraživanje vidimo bliske veze sa braćom Mali, aktuelnim ministrom finansija Sinišom Malim i njegovim bratom. Prateći finansijske izveštaje vidimo da ta kompanija dobija sve vrednije i vrednije poslove poslednjih godina kako jača i pozicija Srpske napredne stranke (SNS) na vlasti i poslovi koje dobijaju uglavnom su od institucija koje vode ljudi iz SNS-a“, navela je Pećo.

 

Dodala je da je vidljivo da „Milenijum tim“ daje pozajmice kćerkama firmama koje, iako ne dobijaju neke od značajnijih poslova, sve bolje posluju.

 

„Naravno, oni šire poslovanje i na region i koristiće sigurno neke bliske veze da posluju i u regiji“, kazala je Pećo.

 

Dodala je da je primjer toga i firma u Banjaluci.

 

„U firmi „KBV Datakom“ suvlasništvo imaju Ivan Bošnjak i Stojan Vujko koji su vlasnici „Milenijum tima“. Poslove koje je „KBV Datakom“ radio u Srbiji takođe su u vezi sa postavljanem optičkih kablova“, rekla je Pećo.

 

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *