Govedarica: Nema poštenih i fer izbora bez sprečavanja krađe glasova!

Aktuelno

Svjedoci smo brutalne izborne krađe koja se desila na proteklim izborima. Zbog toga su potrebne izmjene izbornog zakona kako krađa ne bi bila hronična pojava – kazao je danas član Predsjedništva Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica.

 

Prema njegovim riječima, posledice te pojave su ono što danas imamo u Republici Srpskoj: nepovjerenje u institucije, kriminal i korupcija, nezaposlenost i siromaštvo, i napuštanje Republike Srpske.

 

„Uvođenje skenera, nadzornih kamera i biometrijska provjera otiska prsta na biračka mjesta je minimum kojim se može ući u kraj izbornim krađama koje su svoju kulminaciju doživjele na poslednjim Opštim izborima u Republici Srpskoj kao i gradu Doboju – istakao je Govedarica.

 

On je rekao da su ove izmjene zakona i u skladu sa ODIHR-ovim preporukama o unapređenju transparentnosti izbornog procesa i da je neophodno preporuke uvažiti.

 

„Ako svi žele poštene i demokratske izbore, ne vidim razlog zašto na lokalnim ne bi koristili tehnologije koje mogu spriječiti izborne krađe. Tu prije svega mislim na uvođenje nadzornih kamera, skenera i biometrijska provjera otiska, ali i smanjenja visine glasačkog zastora kako bi se spriječilo fotografisanje glasačkih listića, koje je postoječim izbornim zakonom zabranjeno ali se u izrazitoj mjeri dešava“ – istakao je član Predsjedništva SDS-a.

 

„Na prošlim izborima za nivo predsjednika Republike imali smo skoro 50 hiljada nevažećih glasačkih listića što je skoro 7% ukupno izašlih. Mislim da je samo ovaj podatak signalna lampica da nešto i te kako ne funkcioniše u izbornom procesu i da brojači prevarom iskrivljuje izbornu volju građana“ – kazao je Govedarica.

 

Govedarica je istakao da je Srpskoj demokratskoj stranci veoma važno uvođenje pravila u izborni proces koja će omogućiti da rezultate izbora određuje volja birača a ne volja brojača kao što je bio slučaj u oktobru 2018. godine.

 

„U ovom momentu postavlja se najznačajjnije pitanje: kojim političkim organizacijama odgovara postojeće stanje a koje su za hitnu promjenu tehničkog aspekta izbornog procesa. Srpska demokratska stranka će učiniti sve da do izmjena izbornog zakona koje se tiču tehničkog procesa glasanja dođe u što skorijem periodu kako bi postojale mogućnosti održavanja lokalnih izbora u fer i demokratskoj atmosferi“ – zaključio je Govedarica.

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *