Dodik: Incko krši odredbe Ustava BiH

Aktuelno

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) nisu našli za shodno da se sami oglase povodom programskih dokumenata koje je usvojila SDA u subotu, već su to učinili, kako se vidi, na instistiranje medija, iako je potpuno jasno da su dokumenti i antiustavni i antidejtonski.

 

– Umjesto da se to i konstatuje, jer visoki predstavnik jeste tumač Dejtonskog sporazuma, iz saopštenja dostupnog javnosti vidimo da se visoki predstavnik krije iza Savjeta za provođenje mira (PIK), koji nema dejtonsko uporište, kao i da se i dalje obračunava sa Republikom Srpskom – istakao je Dodik upitan da prokomentariše odgovor OHR u kojem su naveli da “svaka izmjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu”, dodajući da “Upravni odbor Savjeta za provođenje mira konstantno potvrđuje neupitno opredjeljenje teritorijalnom integritetu BiH”.

 

Dodik je ukazao da se u odgovoru OHR vidi da oni BiH vide kao državu sastavljenu od dva entiteta, ali nigdje ne pominju drugu odrednicu istog člana Ustava, a ona glasi i tri konstitutivna naroda, čime i sam visoki predstavnik krši odredbu Ustava BiH i stavlja se na stranu antidejtonske rezolucije SDA.

 

– BiH jeste državna zajednica, a Republika Srpska je postojala i prije Dejtona i Ustava BiH, jer kako bi inače mogla biti potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa i Ustava BiH. (Visoski predstavnik za BiH) Valentin Incko bi morao da zna da je Republika Srpska već u Ženevi, prije dejtonske konferencije, imala međunarodni subjektivitet, što znači i prije Dejtonskog sporazuma, i prije samog visokog predsrtavnika, dakle i prije Valentina Incka – podsjetio je srpski član Predsjedništva.

 

Takođe, Dodik je podsjetio i na činjenicu da je Savjet za provođenje mira, koji se pominje i danas u saopštenju OHR, samoorganizovano tijelo koje nije predviđeno ni Dejtonskim sporazumom niti bilo kojom relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjdnosti UN, pa je mišljenje PIK samo mišljenje država članica samookupljenih u tom tijelu.

 

– Paulina Nevil Džouns, nekadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, rekla je da je Savjet za provođenje mira obična podvala, iako je u ime Velike Britanije učestvovala u njegovom samoorganizovanju – istakao je Dodik.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *