PARTIJSKA KADROVANJA U PRIJEDORU
Novi direktori postavljeni po rodbinskoj liniji

Aktuelno

Posebno je zanimljivo kako globalna politika koju vodi SNSD na nivou BiH – ne vrijedi u Prijedoru. Ovdje politiku vodi i usmjerava DF, oličen u Mirsadu Duratoviću, SNSD je prati, a SDA pripomaže

 

Na posljednjoj sjednici Skupštine Grada Prijedora donesene su odluke kojima su smijenjeni direktori Doma zdravlja Prijedor i Dječijeg vrtića „Radost“, uprkos činjenici da godinama pozitivno posluju. Te dvije ustanove su među rijetkim u Republici Srpskoj, koje nemaju deficit. Isplaćuju i plate i uplaćuju poreze i doprinose. I zato su, očito, poželjan plijen u godini pred lokalne izbore.

 

Otužnije od smjene uspješnih direktora bilo je juče gledati skupštinsku većinu kako nemušto brani ove nezakonite odluke. Ali nije to ništa novo, jer su odavno ubijedili sami sebe da je sila iznad zakona.

 

 

Juče su u potpunosti pale maske. Klubovi odbornika skupštinske većine (SNSD, SDA, DF, DEMOS, PDP i Klub samostalnih odbornika – prebjezi iz DNS) su predlagali nove tačke dnevnog reda, razrješenja i imenovanja direktora zavisno od toga kako su se oko čega dogovorili.

 

Tako je Klub samostalnih odbornika predložio da se razrješi direktorica vrtića, Gordana Jekić, a da se imenuje kadar po rodbinskoj liniji, Bojana Kos, inače snaha njihovog odbornika Želimira Kosa. Tako je Kos naplatio svoju lojalnost novoj skupštinskoj većini pod vođstvom SNSD.

 

Klub odbornika SNSD je ostvario svoj dugogodišnji san predlažući da se razrješi direktorica Doma zdravlja Slavica Popović i da se postavi njihov kadar – Milica Gavrilović-Marjanović. Kako nisu mogli naći nikog među viđenijim članovima SNSD, pribjegli su rješenju da je najbitnija ambicija. Milica je stomatolog i ima svoju privatnu ordinaciju.

 

Odluke o smjenama nisu u skladu sa zakonom. Nema ni obrazloženja donesenih odluka jer se sve zasniva na broju ruku.
Simptomatično je što su juče uglavnom diskutovala samo dva čovjeka iz skupštinske većine. Nezaobilazni znalac skupštinskih procedura i dokazani “legalista” i vođa skupštinske većine Mirsad Duratović (DF), i Dalibor Pavlović predsjednik Kluba SNSD. Drugi nisu. Jedva su dočekali da se sve završi, da pritisnu taster i pobjegnu kući. Teško je bilo gledati u oči ljudima koji su došli pred Skupštinu da protestuju, zabrinuti za svoju budućnost.

 

Vrlo je interesantno i istovremeno veoma zabrinjavajuće, kako globalna politika koju vodi SNSD na nivou BiH – ne vrijedi u Prijedoru. Ovdje politiku vodi i usmjerava DF, oličen u Mirsadu Duratoviću, SNSD je prati, dok SDA pripomaže.

 

 

Duratovićeva pozicija je nesporna – on se dopada sebi, dijaspori i medijima. Ima čovjek šta reći. Iako danas bježi od nacionalnih tema, po kojima je itekako bio prepoznatljiv kada je iz Stranke za BiH , iznenada prosvijećen, obukao boje DF-a i počeo se baviti brigom za običnog čovjeka. Sa druge strane, SDA ima svoje interese i projekte. Do sada su imali najveću korist, jer su mudrom politikom isfinansirali svoje projekte uz nesebičnu pomoć SNSD, koja se uglavnom bavila povećanjem stavki za igru i razonodu, po onoj staroj „samo hljeba i igara“.

 

Samostalni Klub, odnosno otpadnici iz DNS, Želimir Kos, Predrag Starčević, Goran Vučkovac i Duško Miletić, inače nesudjeni poslanik- rješavaju svoje ili tudje frustracije i neostvarene planove, prepuni su mržnje prema svojoj bivšoj partiji.

Samostalni odbornik, bivši socijalista (SP), a sada DEMOS-ovac Ranko Kolar, vraća dug. Da nije ponosni vlasnik lažne diplome, možda bi neko i povjerovao u njegove dobre legalističke namjere.

 

Šta radi SNSD na čelu sa predsjednikom GO SNSD Sašom Bursaćem i predsjednikom Kluba Daliborom Pavlovićem, i kakve pogrešne poteze povlači, samo vrijeme može pokazati. Nekadašnji pripravnik Gradske uprave i dugogodišnji odbornik, a sada predsjednik Kluba, dočekao je svojih pet minuta. Sad je rukovodilac, odbornik i, kako reče, svi ga u Prijedoru znaju. Konačno – poslije 11 godina.

 

Ostrašćeni veliki vođa, Saša Bursać, upravlja ovim mudrim procesima. Ono što sada znamo jeste da je najveći domet njegove političke karijere – pokvariti sve što se do sada zajedno radilo i gradilo, prije svega – dobre koalicione odnose u Prijedoru, koje su, godinama prije njega, gradili mnogo ozbiljniji političari od njega. Bursaćev najveći domet, što radi sa novom skupštinskom većinom, jeste borba za kadrovske pozicije. Njegov uspjeh je neprihvatanje tačke o Izvršenju budžeta grada – bez diskusije, bez primjedbi, bez deficita, bez glasa. Samo NE, zarad njegovih ličnih interesa i planova. A oni mu se baš ostvaruju. Izborio se za još jednog ministra iz Prijedora. Doduše, ministar opet nije iz SNSD-a, nego iz DEMOS-a, ali očito mu baš ide i baš ga cijene i u njegovoj partiji.

 

I sekretar Skupštine grada, Željko Škondrić, koji pomaže predsjedniku Skupštine u radu i predlaganju odluka, preletač iz DNS-a, vjeruje samo u skupštinsku većinu i broj ruku. Da li su predložene odluke u skladu sa zakonom to je manje bitno.

 

Istinito

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *