TEHNOLOGIJA KRIMINALA
Kako se krade u Šumama Republike Srpske

Aktuelno Društvo

Nakon otkrivanja više primjera šumske krađe u preduzeću “Šume Srpske” i javnog priznanja vlasti Srpske da su svjesni tog problema, stižu novi podaci o nezakonitom radu u ovom preduzeću.

 

Našoj redakciji stigao je dopis u kojem se navodi da izvođači radova u šumama godinama umjesto stalno zaposlenih, imaju fiktivno prijavljene šumarske inženjere. Šume Srpske i nadležne inspekcije ne provode kvalitetnu kontrolu i nadzor nad radom tih preduzeća.

 

Radovi u šumarstvu regulisani su Zakonom o šumama i Pravilnikom o minimalnim uslovima koje moraju da ispunjavaju izvođači radova u šumarstvu. Međutim, u dopisu koji je stigao na našu adresu piše, da se Pravilnik godinama krši i da su u Šumama Srpske ćuti o tome jer pojedinci od tog imaju koristi. U ovom slučaju problem su izvođači radova koji,prema navodima u dopisu, u većini nemaju stalno zaposlene šumarske inženjere.

 

“Najveći broj tih izvođačkih preduzeća ima fiktivno zaposlene diplomirane šumarske inženjere koji ne dolaze na posao, primaju minimalnu platu ili nešto veće, a fiktivno se upisuju u šihtaricu i vrše obračun plate. Vlasnici tih preduzeća su uglavnom sa sumnjivim diplomama srednjih škola ili diplomama nekog nižeg stepena obrazovanja”, piše u dopisu koji je došao na adresu BN TV.

 

 

Dalje se navodi da bi te firme trebale imati najmanje 12 stalno zaposlenih radnika, ali da često imaju manji broj, da odjavljuju radnike da bi dobili podsticajna sredstva i da mnogi rade i po petnaest godina i više na crno. Tvrdi se da su brojni inženjeri zaposleni iako nemaju iskustva u radu, da rijetko dolaze na posao i da imaju fiktivni staž.

 

“Takvi se sa tim fiktivnim stažom prijavljuju i na druge poslove i nažalost prolaze, a na štetu onih koji imaju stvaran staž i radno iskustvo iz privrede, u čizmama, u šumi. U šumarskoj inspekciji ima pripravnika kojima je to prvo radno mjesto a da prije tog nisu uradili nijedan izvođački projekat”, piše u dopisu.

 

Iz Šuma Srpske kažu da oni nemaju uvid u poslove kojima se bave izvođači radova i da ne odlučuju kako će firme koje izvode radove zapošljavati radnike.

 

“Obavještavamo Vas da diplomirani inženjeri šumarstva zaposleni u Javnom preduzeću nemaju nikakve veze sa preduzećima koja se bave izvođenjem radova i usluga u šumarstvu jer su oni radnici Javnog preduzeća. U Javnom preduzeću je zaposleno 747 inženjera šumarstva i oni rade na različitim poslovima u okviru djelatnosti, piše u odgovoru iz Šuma Srpske.

 

“Godinama smo upozoravali na loše stanje u Šumama Srpske, na krađu i drvnih sortimenata i novca, međutim, to nije spriječilo nadležne da nastave sa izvlačenjem sredstava iz Šuma”, kaže šef kluba poslanika SDS-a u Parlamentu Srpske Miladin Stanić. Za ovu situaciju je, ističe, najviše kriva vladajuća koalicija.

 

“Šume RS su na fiktivnim firmama izgubile 30 miliona maraka to je početak kraja regularnog poslovanja tog preduzeća i sve što je vezano za Šume nema predznak regularnog. Tamo je kriminal do zadnjih panja u šumi. Tamo se kradu na desetine miliona maraka godišnje, a vjerujem da je i 300, 400 miliona maraka pokradeno u dosadašnjem višegodišnjem mandatu ove vlasti a to je od 2006.do danas”, tvrdi Stanić.

 

Inspektorat Republike Srpske je u prošloj godini,kroz 264 slučaja, oduzeo šumske drvne sortimente u vrijednosti od 182.000 maraka širom Srpske, dok je za prvih šest mjeseci ove godine oduzeto šumske građe koja vrijedi 65 000 maraka o čemu je BN televizija ranije izvještavala.

 

Što se tiče podataka iz Šuma Srpske, u prošloj godini bespravno je posječeno šume u vrijednosti većoj od dva miliona maraka, a prednjačili su šumska gazdinstva Jahorina, Pale, Prijedor, Doboj i Romanija Sokolac.

 

rtvbn.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *