FUDBALSKI SAVEZ RS POD LUPOM UEFA
Od svih članica NS/FS BiH traži se da se striktno drže statuta!

Aktuelno Društvo

Iako je UEFA prihvatila mišljenje Pravnog komiteta NS/FS BiH u pogledu statutarnih odredbi u vezi sa načinom na koji predsjedniku Fudbalskog saveza RS može da prestane mandat, i dalje traju pokušaji dijela članova Izvršnog odbora FSRS i delegata Skupštine FSRS da pod uticajem politike, na nelegalan način, preuzmu kontrolu nad Fudbalskim savezom RS.

 

Fudbalskom savezu Republike Srpske dostavljen je stav UEFA o pravnom mišljenju utvrđenom od strane Pravnog komiteta NS/FS BiH 21. avgusta ove godine, odnosno odluci Izvršnog odbora NS/FS BiH od 22. avgusta, kojom se prihvata mišljenje Pravnog komiteta NS/FS BiH.

 

UEFA je ovim dokumentom potvrdila da glasanje o povjerenju protiv aktuelnog predsjednika FS RS ne može biti stavljeno na dnevni red vanredne sjednice Generalne skupštine FSRS, kako je to traženo od jednog dijela članova Izvršnog odbora FSRS. Statut NS/FS BiH ne predviđa takvu mogućnost i mandat predsjednika FSRS jedino može prestati pod uslovima koji su propisani članom 19. Statuta FSRS.

 

 

Na bazi dostavljenog stava, vidljivo je da UEFA poštuje statutarne principe, kao i da osigurava harmonizaciju i stabilnost na svim nivoima NS/FS BiH, odnosno FSRS kao njene članice.

 

 

Fudbalski savez RS pozvao je sve članove organa i tijela NS/FS BiH i FSRS na striktno poštivanje Statuta, pravilnika i odluka NS/FS BiH i FSRS, kao i da se uzdrže od bilo kakvih oblika nestatutarnog postupanja.

 

Uprkos tome, dio ljudi iz Fudbalskog saveza RS nastavlja sa pritiscima i pokušajima da se aktuelni predsjednik FS RS Mile Kovačević smijeni ili primora na ostavku.

 

Iako je iz prethodnog vidljivo da ne postoji legalan i statutaran način za smjenu predsjednika, traži se podrška u institucijama sistema, kako bi Kovačević bio primoran da odstupi.

 

Tako je prije nekoliko dana Prosvjetna inspekcija obavijestila Fudbalski savez RS da će u ponedjeljak, 14. oktobra, pristupiti prinudnom izvršenju Rješenja kojim je od FS RS traženo da sazove sjednicu Izvršnog odbora FSRS na zahtjev dijela članova i to pod prijetnjom novčanim sankcijama!

 

 

Ovaj dopis je prosvjetni inspektor Tatjana Stojanac uputila FS RS 07. oktobra, uprkos činjenici da je sjednica Izvršnog odbora FSRS sazvana za  28. oktobar, što je objavljeno i na zvaničnom sajtu Saveza.

 

Jasno je da je cilj onih koji su se obratili Prosvjetnoj inspekciji da se pošto-poto sazove vanredna Skupština FSRS na kojoj bi se raspravljalo o smjeni predsjednika FSRS, kome mandat ističe naredne godine, kada se održavaju i redovni izbori u NS/FS BiH, na čije bi čelo trebalo da bude izabran čovjek iz Republike Srpske.

 

Podsjećamo, u Fudbalskom savezu RS traje otvoreni sukob dvije struje, legitimne – koju zastupa aktuelni predsjednik FSRS Mile Kovačević, i druge iza koje, po tvrdnjama rukovodstva Saveza, stoji Vico Zeljković, predsjednik PS Banjaluka, inače sestrić lidera SNSD Milorada Dodika.

 

Kovačević je direktno optužio Zeljkovića da stoji i iza nedavnog napada na generalnog sekretara FSRS Gorana Ćejića.

 

 

Iako je Zeljković u više navrata negirao da stoji iza pokušaja puča u Fudbalskom savezu, kao i da je politika umiješala prste u unutrašnje stvari FSRS, u to je teško povjerovati, budući da uživa nesebičnu podršku, uključujući i finansijsku od strane Dodika.

 

Ono što u ovom trenutku predstavlja najveći problem jeste činjenica da bi u slučaju kršenja Statuta NS/FS BiH i FSRS i nasilne smjene Mile Kovačevića, uslijedile sankcije FIFA i UEFA, pa čak i gašenje Fudbalskog saveza RS.

 

FIFA i UEFA i dalje insistiraju da se sve članice NS/FS BiH, entitetski i kantonalni savezi, striktno pridržavaju odluka donesenih od nadležnih organa NS/FS BiH, uključujući i mišljenje Pravnog komiteta NS/FS BiH u pogledu nepostojanja mogućnosti za smjenu predsjednika FSRS u skladu sa statutima NS/FS BiH i FSRS.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *