Šarović i Borenović o mogućnosti nove parlamentarne većine na nivou BiH

Aktuelno

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je za “Nezavisne” da će sutra u Banjaluci razgovarati sa liderom SDS-a Mirkom Šarovićem i da će jedna od tema biti i mogućnosti nove parlamentarne većine na nivou BiH.

 

“Razgovaraćemo o svemu, pa i o mogućnosti nove parlamentarne većine na nivou BiH”, kazao je Borenović i dodao da još niko iz PDP-a nije razgovarao sa SDA o ovome.

 

Istakao je da je formiranje nove parlamentarne većine izuzetno složeno pitanje.

 

“Prvo treba da dobijemo informaciju da li su propali razgovori između tri političke partije SNSD-a, SDA i HDZ BiH u vezi sa formiranjem vlasti ili još traju. Oni su potrošili godinu dana i nisu formirali novi Savjet ministara. Potrebno je vidjeti i da li je uopšte moguće imati 22 poslanika u Predstavničkom domu koji su spremni, prije svega, da odblokiraju rad parlamenta. To je prvi preduslov da bi se uopšte moglo razgovarati o nekoj normalizaciji parlamentarnog rada koji je blokiran zahvaljujući odluci parlamentaraca iz SNSD-a koji ne žele da dostave imena članova stalnih komisija”, kazao je Borenović, koji je i poslanik PDP-a u Predstavničkom domu.

 

Dodaje da je u Predstavničkom domu moguće formirati neku drugu parlamentarnu većinu, ali u Domu naroda to nije moguće jer tamo od 15 mjesta osam kontrolišu SNSD i HDZ, i to zahvaljujući, kako je rekao, podršci SDA.

 

Šarović je danas rekao da sa SDA još nije razgovarao o fomiranju vlasti, te ističe da ne vidi razlog zašto ne bi pričao s njima o toj temi.

 

“Ako budem sjeo sa SDA, brzo ću naći 22 poslanika”, istakao je Šarović.

 

Dušanka Majkić (SNSD), delegat u Domu naroda BiH, kaže za “Nezavisne” da PDP i SDS na sve načine nastoje da se zadrže u vlasti.

 

“Svako onaj ko misli da može nešto da napravi na državnom nivou mora poći od političke snage koju pojedine partije imaju unutar parlamenta, tako da, iako možda i postoji kapacitet da u Predstavničkom domu donesu odluku o tome da budu u parlamentarnoj većini, ipak mora se voditi računa da sve osim imenovanja Savjeta ministara mora da prođe kroz Dom naroda. Nemaju nikakvu šansu, a toga su svjesni i u SDA, koja bi rado izabrala SDS i PDP da ponovo bude u vlasti, ali su svjesni koliko je tanak taj kapacitet”, kaže ona.

 

Smatra da SDA i dalje nema želju da se vlast konstituiše.

 

“EU se sa svoje strane zalaže da se vlast formira, ali očito su i oni nemoćni, tako da BiH i dalje nezaustavljivo juri prema dnu po svim kriterijumima”, kazala je Majkićeva.

 

Dodaje da, ukoliko se SDA jednom odluči da konstituiše vlast i da prestane sa uslovljavanjima, u SNSD-u će imati dobrog partnera da se taj posao završi.

 

Safet Softić, potpredsjednik SDA, kaže za “Nezavisne” da je moguće napraviti novu parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu BiH koji bira i Vijeće ministara, ali da to ne bi riješilo problem s obzirom na to da bi ključni zakoni bili blokirani u Domu naroda BiH.

 

“Znam da razgovori između stranaka koje čine parlamentarnu većinu traju, da ima pomaka, da se stvari miču i da je moguće da dođe do sastanka i rješenja”, ističe Softić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu BiH.

 

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu BiH, ističe da je besmisleno formirati neku novu parlamentarnu većinu sa PDP-om i SDS-om s obzirom na to da ni oni ne prihvataju zakonsku obavezu, a to je slanje prvog ANP-a u Brisel.

 

“To znači da su, kako sada izgleda i šta govore, samo blijeda kopija politike SNSD-a i zbog toga će i dalje biti opozicija u RS”, poručuje Đonlagić.

 

Podsjećamo, formiranje vlasti na nivou BiH zapelo je u vezi sa izborom mandatara za sastav Vijeće ministara jer Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i njegov bošnjački kolega Šefik Džaferović uslovljavaju imenovanje kandidata (Zoran Tegeltija, bivši ministar finansija RS) slanjem ANP-a u Brisel, dok Milorad Dodik, srpski član, ne želi da pristane na to.

 

Bevanda: Novi Savjet ministara, nova energija

 

Moja je želja da se što prije formira Vijeće ministara, jer je normalno u ovoj situaciji gdje je sve blokirano, da kad se formira novo Vijeće ministara, onda dolaze ljudi sa energijom koji pokušavaju nešto uraditi, rekao je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH.

 

“Ja se nadam da će to biti brzo i da nećemo ići u iduću godinu sa ovakvom situacijom, jer iduće godine su lokalni izbori i mi znamo, htjeli ili ne, imali ambicija ili ne, da se fokus od proljeća na taj dio prebacuje i ta će kriza još biti dublja”, istakao je Bevanda, koji je i visoki funkcioner HDZ BiH.

 

Po njegovom mišljenju, ANP kao tehnički dokument treba usvojiti Vijeće ministara.

 

“Što se mene tiče, ja sam bio stalno i imali smo urgencije za to. Ne bavim se vračanjem da li će dobiti podršku ili neće, ne znam”, rekao je Bevanda.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *