Advokati danas odlučuju hoće li Labotića u svom društvu

Aktuelno

Advokati iz Banjaluke na današnjem Zboru, koji će početi u 16 časova, odlučiće, između ostalog, i o tome da li će dati „zeleno svjetlo“ da se ime Saše Labotića, nedavno smijenjenog tužioca banjalučkog Okružnog tužilaštva, upiše u Imenik advokata Advokatske komore RS.

 

Podsjećamo, Labotića je Visoko sudsko i tužilačko vijeće razriješilo tužilačke funkcije jer je prilikom prijavljivanja na taj posao sakrio da je prethodno osuđivan (2008. godine zbog piraterije), zbog čega je VSTS prethodno vodio disciplinski postupak protiv njega. Inače, Labotićevo ime prošle godine je preplavilo medije kada je podigao optužnicu protiv Banjalučanina Davida Dragičevića šest dana nakon što je pronađen mrtav, što predstavlja skandal nezabilježen na ovim prostorima.

 

Epilog današnjeg glasanja pokazaće i da li u banjalučkom ogranku Advokatske komore postoje dvostruki aršini jer prošle godine u svoje redove nisu prihvatili Miru Vučetić, sudiju Osnovnog suda Banjaluka, koja je podnijela ostavku na pomenutu funkciju jer je VSTS protiv nje vodio disciplinski postupak zbog navodnog protivpravnog prisvajanja novca. Postupak protiv Vučetićeve, nakon što je VSTS prihvatio njenu ostavku, je obustavljen.

 

Iako nema krivičnu presudu iza sebe, ističe za eTrafiku jedan od banjalučkih advokata, Vučetićeva nije prihvaćena u Advokatsku komoru RS zbog, kako je tada rečeno, disciplinskog postupka koji je vođen protiv nje ali i jer se „po kuloarima priča o njenim nezakonitim radnjama“.

 

“Ukratko, konstatovano je da bi prihvatanje Vučetićeve kompromitovalo Advokatsku komoru RS. Sa druge strane, protiv Labotića je takođe vođen disciplinski postupak koji je završen njegovim razrješenjem i zabranom rada u pravosuđu BiH, utvrđeno je da je lagao prilikom prijave za posao, iza sebe ima krivičnu presudu a ni skandal sa optužnicom protiv mrtvog Davida mu nikako ne ide u prilog, pa će biti interesantno čuti obrazloženje zagovornika Labotićevog prihvatanja kako je on to manje kompromitovan od Vučetićeve, koju smo prošle godine odbili”, ističe za eTrafiku jedan od revoltiranih advokata koji je dodao da je ova odluka izazvala buru u njihovim redovima zbog čega će na današnjem sastanku biti veliki odaziv te da će doći i oni advokati koji se rijetko pojavljuju na ovakvim sastancima.

 

eTrafika.net

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *