Otkazan sastanak Dodika, Izetbegovića i Čovića

Aktuelno

Sastanak lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, koji je trebalo da se održi sutra, otkazan je zbog nemogućnosti postizanja dogovora oko ANP-a, saznaje Insajder.

Ovaj portal je, podsjećamo, prije dva dana objavio da bi Dodik, Izetbegović i Čović u četvrtak trebalo da imaju novu rundu pregovora oko formiranja vlasti na nivou BiH, te da su njihovi savjetnički timovi pripremali tekst dokumenta o spornom pitanju daljeg približavanja BiH NATO, koji bi, kako su nam tada prenijeli naši izvori, bio prihvatljiv za sve tri strane.

Sve je bilo spremno za dogovor, ali je ponovo zapelo oko ANP-a. Naime, Dodik je i prilikom čitanja predloženog dokumenta rekao da je on za njega prihvatljiv, uz uslov da tamo jasno piše da “to nije ANP i da nema njegovog slanja u Brisel”. Taj Dodikov uslov nije bio prihvatljiv za Izetbegovića, tako da je već dogovoreni sastanak trojice stranačkih lidera otkazan – otkrivaju naši izvori.

 

Oni dodaju i to da je nakon kraha još jednog pokušaja dogovora o formiranju vlasti na nivou BiH između SNSD-a, SDA i HDZ-a postalo skoro izvjesno da do novih pregovora, kako kažu, više neće ni doći.

 

– Najaktuelnije pitanje sada je pronalazak načina za deblokadu rada Parlamenta BiH, tako da je vrlo moguće da bude napravljena neka nova većina u Predstavničkom domu koja bi pokušala da formira Savjet ministara – tvrde naši izvori.

 

insajder.in

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *