Savjet ministara odobrio 1,1 milion maraka iz budžetske rezerve

Aktuelno

Savjet ministara BiH odobrio je u prvoj polovini 2019. godine isplatu 1.100.300 KM tekuće budžetske rezerve.

 

Najveći pojedinačni iznos od 340.000 KM odobren je Ministarstvu spoljne trgovije i ekonomskih odnosa BiH na čijem je čelu Mirko Šarović, za neprofitne organizacije i grantove. Ostale informacije o grantovima i organizacijama nisu navedene u dokumentu Ministarstva finansija i trezora BiH.

 

Ministarstvo civilnih poslova BiH Adila Osmanovića, takođe za pomoć neprofitnim organizacijama, dobilo je 260.000 KM. Službi za zajedničke poslove institucija BiH doznačeno je 147.000 KM za zapošljavanje 30 radnika u novim objektima institucija, Jedinica za izgradnju zatvora BiH dobila je 38.000 KM za tekuće izdatke za prva tri mjeseca u ovoj godini, a za zapošljavanje četiri službenika Sud BiH dobio je iz rezerve 105.000 maraka.

 

Zapošljavanje dva nova radnika u Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja koštalo je 10.300 KM, a Predsjedništvo BiH dobilo je 200.000 KM za organizovanje Samita Procesa rasadnje u Jugoistočnoj Evropi SEECP.

 

Prema Zakonu o finansiranju institucija BiH, tekuća budžetska rezerva smije se koristiti za finanisiranje hitnih i vanrednih izdataka i programa koji nisu uvršteni u budžet, za finansiranje sporova međunarodnih troškova i arbitraža, za finansiranje novih institucija BiH koje su tokom fiskalne godine dobile status budžetskih korisnika i za grantove neprofitnim organizacijama.

 

Inače, tekuća budžetska rezerva ne smije da prelazi tri odsto budžeta za tu godinu, ne računajući iznos za finansiranje duga. Za prvu polovinu godine, rezerva koju je smio da podijeli Savjet ministara iznosila je 1.134.500 KM, a do kraja godine još toliko.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *