Poslanici pitali Tegeltiju da li je spreman da uhapsi i Dodika

Aktuelno

Jeste li spremni da uhapse i šefa vaše stranke ukoliko zasluži, ili nekog drugog predsjednika stranke, upitao je Helez Tegeltiju

 

Nakon ekspozea Zorana Tegeltije pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zastupnik SDP-a Zukan Helez je novom predsjedavajućem Savjeta ministara postavio nekoliko neugodnih pitanja, a zamjerio mu je i zamuckivanje tokom čitanja ekspozea, za kojeg je pomislio da ga je pisao Milorad Dodik.

 

– Kada ste kazali da ćete posebno zaštititi istočne granice, shvatio sam da to Dodik nije pisao, rekao je Helez.

 

On je rekao da od Tegeltije želi da čuje da li je spreman da, hipotetički, bude Jadranka Kosor u BiH.

 

– Jeste li spremni da uhapse i šefa vaše stranke ukoliko zasluži, ili nekog drugog predsjednika stranke. Ako to kažete da ste spremni uraditi, ja ću glastai za vas, istakao je Helez.

 

SDP-ov zastupnik je upozorio i da bi povećanje PDV-a bio udar na najsiromašniji dio ovog društva. Zamjerio mu je i što nije pomenuo reforme Oružanih snaga BiH.

 

– Znate za ugovor oko balansa naoružanja. I Hrvatska i Srbija se naoružavaju, a BiH tapka u mjestu. Bojim se debalansa. Niti jedan ni druga zemlja ne kupuju oružje radi Novog Zelanda i Kine, pa se bojim takvog debalansa, napomenuo je Helez, dodajući da kadrovi napuštaju OS BiH.

 

– Niste pomenuli ni Izborni zakon, to je u vašoj i našoj nadležnosti. Ako ostane isti zakon ne znam je li vrijedno ih organizirati, kazao je Helez pitajući Tegeltiju da li voli državu BiH.

 

– Ako imamo člana Predsjedništva koji je ne voli, pa ako je i vi ne volite kao šef izvršne vlasti, crno nam se piše, rekao je Helez.

 

Tegeltija je najavio da će tražiti stenogram svih diskusija nakon ekspozea i da će se o njima izjasniti prilikom usvajanja programa rada Savjeta ministara BiH.

 

Bivši ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija od danas je i zvanično predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine. Od 38 prisutnih poslanika na današnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, za Tegeltiju je glasalo 28, protiv osam, dok su uzdržana bila dva poslanika.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *