Program reformi dostavljen Briselu

Aktuelno

BiH je samo sat vremena nakon potvrđivanja novog saziva Savjeta ministara BiH u Predstavničkom domu PS BiH zvanično dostavila Program reformi u sjedište NATO u Briselu, pišu sarajevski mediji.

 

Kako piše portal “Klix.ba”, Misija BiH u NATO danas u 16 sati zvanično je dostavila Program reformi u sjedište tog vojnog saveza u Briselu.

 

Iako se očekivalo da Program reformi bude dostavljen tokom sutrašnjeg dana, to je ipak učinjeno već danas. Narodna skupština Republike Srpske danas poslijepodne će razmatrati Program reformi i to na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

 

Radi se o dokumentu koji se dugo pripremao i u vezi kojeg se dugo pregovaralo u Predsjedništvu. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović usvojili su, uz posredovanje međunarodne zajednice, krajem prošlog mjeseca Program reformi. Na istoj sjednici Zoran Tegeltija iz SNSD-a imenovan je za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, čime je otkočen proces imenovanja novog saziva državne vlade. Sve do prije nekoliko dana sadržaj Programa reformi bio je poznat uskom krugu ljudi.

 

Od usvajanja dokumenta opozicija u Srpskoj je tvrdila da je zapravo riječ o Godišnjem nacionalnom programu (ANP), što je više puta demantovano iz vladajuće koalicije uz tvrdnje da ovaj dokument ne prejudicira članstvo BiH u NATO.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *