KRIZA U DNS-u SE NASTAVLJA
Nešić je ipak uzurpator i samozvani predsjednik stranke!?

Aktuelno Politika

Kriza u DNS-u se nastavlja i poslije ostavki lidera stranke Marka Pavića, njegovog zamjenika Dragutina Rodića i predsjednika Gradskog odbora u Prijedoru, Milenka Đakovića.

 

Nakon puča u DNS-u, u režiji mladih “lavova” predvođenih poslanicima Nenadom Nešićem i Darkom Banjcem, a potpomognutih iz vrha SNSD-a, pokazalo se da samoproklamovani lideri ne poznaju ni statut stranke koju žele da vode.

 

Zagovornik ideje o privremenom rukovodstvu stranke navodno je Marko Aćić, koji tvrdio da “Predsjedništvo može da izabere predsjednika”, iako je za to po statutu nadležna samo Skupstina DNS.

 

Naime,  25. decembra je održana sjednica predsjedništva stranke, na kojem je za vd predsjednika DNS izabran Nenad Nešić, mimo statuta, jer Predsjedništvo ne može da bira čak ni vršioca dužnosti predsjednika stranke.

 

Banjac, Dodik i Nešić: Odakle vjetar duva?
Banjac, Dodik i Nešić: Odakle vjetar duva?

 

Ovlašćenje za predstavljanje i zastupanje DNS-a ima samo Marko Pavić, a u slučaju njegove ostavke mijenja ga zamjenik predsjednika Dragutin Rodić, koji je podnio ostavku kada i Pavić, ili potpredsjednik DNS kojeg lično ovlasti predsjednik stranke.

 

Budući da Pavić nikoga nije ovlastio da ga mijenja, Aćićeva tumačenja proizvela su dodatna lutanja, što može da dovede do toga da stranka na vrijeme ne podnese finansijski izvještaj CIK-u BiH, zbog čega ne bi mogla da učestvuje na lokalnim izborima u oktobru ove godine.

 

Inače, inicijativu za održavanje Skupstine DNS može da podnese jedna trećina lokalnih organizacija, predsjednik DNS-a i tri regionalna odbora, a odluku o sazivanju skupštine, u ovom slučaju vanredne, donosi Glavni odbor.

 

Marko Aćić, loš tumač statuta DNS
Marko Aćić, loš tumač statuta DNS

 

No u ovom slučaju to nije moguće, jer sjednicu Glavnog odbora saziva i njome predsjedava predsjednik DNS-a, a to je, formalno-pravno, Marko Pavić, iako je u ostavci.

 

Sada je već jasnije da je manevar sa ostavkom koji je izveo Pavić imao za cilj da spriječi formalno preuzimanje DNS-a od strane pučista.

 

Milenko Đaković podnio je u petak ostavku na mjesto predsjednika Gradskog odbora DNS u Prijedoru, a formalno će je predati Predsjedništvu DNS u ponedeljak. Naredne sedmice očekuje se nekoliko važnih sastanaka vrha DNS.

 

Đaković, koji je i gradonačelnik Prijedora, za predsjednika GO DNS izabran je u junu 2013. godine, a reizabran u aprilu 2017. godine.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *