VIŠAK 600 RADNIKA
Pet preduzeća Elektroprivrede RS smanjuje broj zaposlenih

Aktuelno

Pet elektrodistributivnih preduzeća u Republici Srpskoj danas je počelo smanjivati broj radnika. To je mjera koju su ranije najavili generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović i v. d. direktora Elektrokrajine Dragan Čavić.

 

Iz Elektroprivrede RS za Klix su kazali da se od danas radnici pet elektrodistributivnih preduzeća mogu prijaviti za dobrovoljni prekid radnog odnosa uz stimulativne otpremnine u procesu optimizacije broja zaposlenih. Otpremnine se kreću od 22.000 KM do 50.800 KM, a bez posla će ostati najmanje 600 radnika.

 

– Višak je oko 600 radnika i govorimo o dobrovoljnom odlasku u prvoj fazi. Nakon završetka prve faze slijedi druga, a razlika je da će otpremnine biti niže. Vrijedi istaći da postoje određena uvećanja na invaliditet i boračke kategorije od 5 do 15 posto – rekli su nam iz Elektroprivrede RS.

 

Istakli su da je Pravilnik jedinstven za svih pet preduzeća – Elektro-Hercegovinu, Elektrodistribuciju Pale, Elektro Doboj, Elektrokrajinu i Elektro-Bijeljinu.

 

Dobrovoljni odlasci radnika su počela na području cijele RS.

 

V.d. direktora Elektrokrajine Dragan Čavić za Klix je kazao da je u prvoj fazi predviđeno smanjenje broja zaposlenih za čak 290 radnika.

 

– U skladu sa sporazumom sindikata radnika i uprave Elektrokrajine utvrđen je pravilnik o stimulativnim otpremninama za višak radnika. Po prvom pozivu za dobrovoljni raskid radnog odnosa uz stimulativnu otpremninu koja u prosjeku iznosi oko 40.000 KM po radniku predviđeno je smanjenje broja zaposlenih za oko 290 radnika odnosno 15% od ukupnog broja zaposlenih – rekao je Čavić.

 

Uprava elektrodistributivnih preduzeća u RS prošlog mjeseca su uz platne liste radnicima dostavile i pismo u kojem im je poručeno da je bolje da dobrovoljno napuste preduzeće i uzmu otpremninu nego da kasnije budu tehnološki višak.

 

– Po novom Zakonu o električnoj energiji Elektrokrajina se od 2021. godine neće više baviti snabdijevanjem električnom energijom, a što će utjecati na pad prihoda preduzeća – ističe se u pismu koje je prošlog mjeseca objavio Capital.

 

V.d. direktora Elektrokrajine Dragan Čavić je rekao da će onaj ko ne iskoristi priliku i ne uzme otpremninu, kasnije biti tehnološki višak i dobit će samo šest prosječnih plata. Da se ide u restrukturisanje elektrodistributivnih preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske govorio je i generalni direktor Luka Petrović, koji se pozvao na Reformsku agendu BiH i odluke Vlade RS iz 2017. godine. Direktor Elektroprivrede RS je kazao da je odabran konsultant, Ambasada Velike Britanije donirala je kompletna sredstva za sprovođenje procedure i plaćanje konsultanata, a u sve su uključeni svi važni ljudi iz ovih preduzeća.

 

On je naveo da je zaključeno da u distributivnim preduzećima ima viška radnika što je jedna od najtežih mjera.

 

– Distribucije će ubuduće biti funkcionalno organizovane i to će biti isključivo tehničko preduzeće – istakao je Petrović.

 

Distribucije će ubuduće živjeti samo od svoje mrežarine jer će biti isključivo funkcijsko i državno preduzeće, a nadoknadu za mrežarinu će regulisati Regulatorna agencija za energetiku.

 

Elektroprivreda RS- zajedno sa distributivnim preduzećima osigurala je oko 27 miliona KM koji će biti isplaćeni u dva dijela – prvi odmah nakon potpisivanja sporazumnog raskida ugovora, a drugi u roku do 60 dana od potpisivanja tog sporazuma. Petrović je naveo da će narednih dana na oglasnim tablama u distributivnim preduzećima biti objavljene i nove sistematizacije radnih mjesta.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *