GOVEDARICA PITA VIŠKOVIĆA
Kada će Đokić Republici Srpskoj vratiti novac koji mu ne pripada !?

Aktuelno

– Ko je dozvolio Đokiću da na ovakav način potkrada budžetske i vanbudžetske fondove Republike Srpske? – pita Govedarica.

 

Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS, komentarišući novootkrivene malverzacije ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića ističe da u nizu afera koje se vezuju za Đokićevo ime, ova najnovija u vezi isplaćenih bruto plata i retroaktivne uplate doprinosa otvara pitanja na koja se moraju dati odgovori.

 

Govedarica kaže da odgovornost nije isključivo na Đokiću, već i na drugima koji su ovakvu vrstu nezakonitosti dopustili.

 

– Ko je dozvolio Đokiću da na ovakav način potkrada budžetske i vanbudžetske fondove Republike Srpske? – pita Govedarica.

 

Posebno pitanje imao je za predsjednika vlade Radovana Viškovića, kojeg smatra najodgovornijim.

 

– Kada će Petar Đokić sa svog tekućeg računa vratiti Republici Srpskoj novac koji ga ne sleduje, a koji mu je kroz bruto plate isplaćen na njegov tekući račun?

 

On smatra da će najveću odgovornost, koja ima krivični karakter, snositi onaj ko je stavljao svoj potpis na obračun Đokićeve plate.

 

– Današnja ministarka finansija Zora Vidović je od 2011.godine bila direktor Poreske uprave. Da li je današnja ministarka u vremenu kada je bila direktor Poreske uprave ikada nadležne upozorila na nezakonitosti u vezi Djokićeve plate? Ako nije,onda je ona bila saučesnik u djelu i u najmanjem ona mora podnijeti ostavku na mjesto ministra finansija. Isto tako i direktori vanbudžetskih fondova moraju snositi svoj dio odgovornosti, kategoričan je Govedarica.

 

Govedarica podsjeća da je Đokić na sličan način svojevremeno počinio poslovnu prevaru, odnosno pokrao Telekom Srpske.

 

– Kada je njima mogao vratiti pokradeni novac može i Republici Srpskoj. Samo je potrebno da pravosuđe uzme stvar u svoje ruke – rekao je Govedarica.

 

Portal Istinito je nedavno objavio da su Đokiću retroaktivno uplaćeni doprinosi na platu za period od 01. februara 2011. do 07. oktobra 2019. godine, što je potvrdio i Fond PIO RS.

 

U ovom slučaju je važno napomenuti da prijavu na osiguranje obveznika doprinosa, što je u ovom slučaju Petar Đokić, u Jedinstveni sistem registracije kontrole i naplate doprinosa, vrši uplatilac doprinosa (Vlada RS), podnošenjem prijave za upis u jedinstveni sistem na propisanom obrascu. Postupak prijave i odjave osiguranja od 01. januara 2010. godine je u nadležnosti Poreske uprave RS, koja je odgovorna za ubiranje poreza i doprinosa.

 

Ostaje činjenica da je Petar Đokić, kao ministar energetike i rudarstva, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske, u proteklih 10 godina radio na crno, što su mu omogućili premijeri Aleksandar Džombić, Željka Cvijanović i sadašnji premijer Radovan Višković.

 

Republika Srpska, uplatom dvostrukog iznosa doprinosa za Petra Đokića tokom 10 godina, oštećena je za više stotina hiljada maraka!

 

Iz inspektorata i Poreske uprave juče je najavljeno da kreću u lov na neprijavljene radnike. Direktor Poreske upravem Goran Maričić je poručio da je cilj kontrola suzbijanje sive ekonomije.

 

– Sankcije za neprijavljene radnike su definisane zakonom od 10.000–30.000 za pravna lica, za odgovorno lice u pravnom licu je od 3.000 do 9.000 kao i za preduzetnike takodđe od tri do devet hiljada je predviđena zakonska kazna uz mjeru zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od najmanje 15 dana do otklanjanja nepravilnosti, rekao Maričić.

 

I premijer Radovan Višković je prije godinu dana najavio da će krivično goniti poslodavce kod kojih budu nađeni neprijavljeni radnici, očito zaboravljajući da je i sam poslodavac koji je tada imao neprijavljenog radnika u svom kabinetu.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *