Dodik i Čović pozvali Bošnjake da izbace strane sudije iz Ustavnog suda

Aktuelno

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH su na sastanku koji je organizovan danas povezali pitanje Ustavnog suda BiH i očuvanja konstitutivnosti naroda, i indirektno najavili da će se zajednički boriti da se ova dva pitanja riješe.

 

Dodik i Čović su se usaglasili da se ustavna struktura BiH treba bazirati na Dejtonskom sporazumu, poštovanje legitimnih i legalnih predstavnika konstitutivnih naroda u institucijama i donošenje odluka konsenzusom. Traže nove razgovore o BiH sa trećom stranom bez uplitanja međunarodne zajednice.

 

Dodik je rekao da je Ustavni sud BiH kamuflaža i podvala srpskom i hrvatskom narodu, te je istakao da su Srbi pristali da se formira vlast na niovu BiH kako bi na taj način izvršili dodatni pritisak da se izbace strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

 

Upitan kako Čović vidi to pitanje, rekao je da je prije nekoliko godina delegacija dvije stranke postigla dogovor da se na nivou eksperata radi na novom zakonu o Ustavnom sudu BiH, te da je taj posao kontinuiran, iako je bilo nekoliko zastoja.

 

Čović je rekao da su strane sudije odavno trebale da odu, a govoreći o pitanju Izbornog zakona BiH lider HDZ-a BiH je rekao da je potrebno usvojiti zakon koji će osigurati legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda, te da je to rješenje koje je na temeljima Dejtonskog sporazuma. Naglasio je da Hrvati ne mogu biti zadovoljni u situaciji kada su dva člana Predsjedništva BiH sa 99 odsto izabrani bošnjačkim glasovima. Po njemu BiH je u teškom problemu funkcionisanja svih institucija, što je zemlju udaljilo od svih integracionih ambicija.

 

“Mi ćemo zajedno u dogledno vrijeme na nadležnom mjestu predati prijedlog na koji način eliminisati strane sudije iz Ustavnog suda BiH i prijedlog izmjene Izbornog zakona BiH”, rekao je Dodik i dodao da vjeruje da je BiH u bezizlaznoj situaciji.

 

Prije razgovora ove dvije delegacije Dodik je rekao da je RS krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka, te da je neće zaustaviti ni SAD ni bilo ko drugi jer smatramo da je Dejtonski sporazum srušen, prije svega intervencijom međunarodnog faktora, te da RS ne može da vjeruje u BiH.

 

“BiH je loše mjesto i mjesto neslobode za Srbe i Srpsku. Ako nema dogovora da stranci odu iz Ustavnog suda i da on bude stavljen u funkciju kao i svim drugim zemljama onda nema ni BiH. To neka zapamte”, naglasio je Dodik.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *