Svi građani BiH koji dolaze iz inostranstva će u izolaciju

Aktuelno

Na prijedlog dva ministarstva zdravlja, RS i FBiH, donesena je odluka da svi građani BiH koji dolaze iz inostranstva idu u izolaciju u trajanju od 14 dana, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

 

Kako je rekao, odluka stupa na snagu 16. marta u 6 časova.

 

Tegeltija je, nakon sastanka sa entitetskim premijerima Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem, te resornih ministara koji su se okupili u dobojskom hotelu “Park”, rekao da će kontrolu na graničnim prelazima, odnosno rješenja za izolaciju građanima BiH izdavati sanitarni inspektori, koji se nalaze na graničnim prelazima.

 

“Oni će na osnovu putne isprave da vide u koju sredinu građanin BiH ide, o tome će obavještavati nadležni dom zdravlja, kojem građanin koji ulazi u BiH mora da se javi čim stigne na svoje odredište, i obavijestiti naravno nadležne organe za kontrolu ukoliko se građanin ne javi u odgovarajući dom zdravlja”, kazao je Tegeltija, te dodao da je neophodna puna saradnja svih, od graničnog prelaza do domova zdravlja.

 

“Na dnevnoj osnovi će se odlučivati da li će biti još restriktivnih mjera”, dodao je Tegeltija.

 

Novalić je izjavio je da se na tuzlanskom i sarajevskom aerodromu putnici koji stižu u BiH redovno kontrolišu.

 

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je na konferenciji za novinare rekao da će biti formirana dva štaba koji će davati preporuke u vezi s virusom korona.

Da bi bila obezbijeđena potpuna koordinacija svih instutucija na nivou BiH, usaglašeno je da se uspostave dva štaba koji će svakodnevno razmatrati situaciju i predlagati nadležnim institucijama donošenje mjera.

 

“Jedan štab će se baviti zdravstvenim aspektom virusa korona i predlagaće sve one mjere, odnosno usaglašene mjere koje budu uvezi s tim, na čijem će čelu biti ministrica civilnih poslova, a činiće ga takođe još ministri zdravlja entiteta, zatim šef Odjeljenja za zdravstvo Vlade Brčko distrikta, ministar bezbjednosti i inspektorati u RS i FBiH”, pojasnio je Tegeltija.

 

Drugi štab, navodi Tegeltija, će zajedno s poslovnom zajednicom tražiti rješenja kako bi se posljedice korona virusa smanjile na ukupnu privrednu aktivnost u BiH.

 

“Da nam se ne desi da posljedice koje će doći poslije svega ovoga budu mnogo teže nego što mogu biti vezane za zdravstvo, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa biće na čelu ovog štaba, a činiće ga ministri finansija, RS i FBiH i Ministarstvo finansija i trezora i ministri privrede, i saobraćaja”, naveo je Tegeltija.

 

On je istakao da se BiH nalazi na početku borbe s virusom korona, te je pozvao građane na disciplinovano praćenje preventivnih mjera.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *